Hírek

Május 9. – A háború vége?

Állítólagos hírszerzési értesülések szerint valamivel több, int egy hónapja van az orosz hadseregnek a háború lezárására. Nem tudni mennyire hiteles az információ, minden esetre Sky News szerint megtörtént az időpont megjelölése…

Borítóképen: Katonai felvonulás Szevasztopolban 2014. május 9-én (forrás:
http://eng.mil.ru/en/multimedia/photo/gallery.htm?id=16021@cmsPhotoGallery
via commons.wikimedia.org, szerző: Mil.ru, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Azt nem tudni, hogy miért éppen ez a dátum a fontos. Rendben, ez a Győzelem Napja Oroszországban, ez világos, de ez így csak szimbolikus jelentéssel bír. Márpedig a háború nem szimbolikus… Az sem egészen világos, hogy ez a dátum annyit tesz, hogy legkésőbb akkorra kell Ukrajnát teljes mértékben elfoglalni, vagy egyszerűen annyit tesz, hogy ameddig eljutnak az adott időpontig, ott megáll a támadás… Ez utóbbi nem túl életszerű, mert az ukrán erők – már amennyiben lesznek akkor, ezt nem tudhatjuk – nyilván nem hagyja annyiban a dolgot, ők minden bizonnyal támadni fognak a területek visszaszerzése okán.

Állítólag az orosz hadseregben alacsony a harci morál, ezért kifejezett propagandát kell folytatni annak érdekében, hogy ezen javítsanak – mindez persze az ukrán hírszerzéstől származó információ, aminek hitelességét nem áll módunkban megerősíteni, hiszen a két oldal olyannyira eltérő információkat szolgáltat, amiből nem lehet kiszűrni a kifejezetten, és csakis propaganda jellegű híreszteléseket.

Az mindenesetre tény, hogy az orosz erők a vártnál lassabban haladnak. Arról szintén megoszlanak a vélemények, hogy ennek mi az oka, mert egyrészt azt mondják, hogy az ukrán ellenállás sokkal nagyobb, mint azt Moszkvában gondolták, más részről pedig azt, hogy az oroszok megtehetnék, hogy gyorsan legyalulják Ukrajnát, de nem ez a cél – és ez utóbbi megoldás rengeteg (értsd: a jelenleginél nagyságrendekkel több!) polgári áldozattal járna. Most elsősorban délen, és dél-keleten aktívak az orosz erők, Ukrajna többi térségében inkább „csak” a légitámadások – legyen az repülő-egység, vagy rakéta – jellemzők.

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket, mert bárhogy is végződjenek a fegyveres összecsapások, az egyszer biztos, hogy a későbbi rendezés (megállapodások, helyreállítás, biztonsági kérdések, egyes területek hovatartozásának kérdései stb. stb. …) biztosan nem lesz egyszerű folyamat. Sőt, alighanem egy új világrend születésének vagyunk szemtanúi…

És az emberiség történelmében ez mindig vérrel és verítékkel járt. Lehet, hogy ez a bizonyos május 9. lesz az az időpont, amit majd a későbbi történelemkönyvek mérföldkőként jelölnek meg?

Ajánlott Cikkek