Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Manfred Weber: „Elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet”

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője egy hétfői interjúban – még a szankciós döntés előtt – azt mondta: „Az Európai Unió tagországainak a közösségi szint helyett a kormányközi együttműködés keretében kell bevezetniük embargót az orosz kőolajra, ha Magyarország nem hajlandó csatlakozni.”

Borítóképen: Az EU költségvetési vitája a döntő jelentőségű csúcstalálkozó előtt – Manfred Weber, 2020.02.12. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Európai Parlament, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Nos, ez mégsem így lett… Miért? Mert ahhoz egyik európai uniós tagország sem elég tökös, hogy önállóan, saját nevében mondja fel az orosz olajszállításokat, ilyenkor jól jön, hogy az uniós szintű döntésre lehet hivatkozni. Az egy más kérdés, hogy a gyakorlatban mi történik, de ehhez hozzászokhattunk; az EU bort iszik és vizet prédikál!

De most vissza Manfred Weberhez, aki durcás kisgyerekként viselkedik… Ugye megvan az a gyermeki próbálkozás – például egy társasjáték során, amikor veszít a csemete, hogy „akkor most játsszuk úgy, hogy….” a szabályok neki kedvezzenek, és mindenképpen nyerjen? Most pontosan ezt adta elő Weber, ami igazán komoly politikusi kvalitásokról árulkodik! Ja, nem…

„Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet. (…) Az embargó körüli vita azt jelzi, hogy az EU-nak a cselekvőképesség megőrzése érdekében el kell távolodnia a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatali mechanizmustól.”

Ugye mennyire rímel ez a gyermeki próbálkozásra? Ha nem kényszeríthet az Unió bizonyos dolgokra, akkor változtatni kell a szabályokon, hogy mindenképpen ő nyerjen!

Van azonban egy rossz hírünk! Ahhoz, hogy a vétó intézményét megszüntessék, és a teljes egyetértés helyett a többségi döntéshozatalra térjen át az Európai Unió, kell egy teljes egyetértéssel meghozott döntés! Fából vaskarika…

Azon túlmenően, hogy Weber a legkevésbé sem vehető komolyan, el kell még mondani, hogy az indítvány a kisebbségi vélemény lesöprését jelenti, az Unió beolvasztó, sokszínűség ellenes politikáját mutatja.

Persze a sokszínűség demonstrálására kitalálták a szivárványmozgalmak támogatását, meg a térdelgetést a sportrendezvényeken, de ezzel meg csak annyit értek el, hogy kiderült;

Az Unió vezetése számára vannak „jó” kisebbségek, meg vannak „rossz” kisebbségek!

Ez utóbbiak a nemzeti kisebbségek – az Európai Bizottság szerint, akik minden nemzetiségi kérdést lesöpörnek az asztalról!

Ez a különbségtétel pedig megintcsak olyan távol áll a valódi demokráciától, mint Makó Jeruzsálemtől! Ideje lenne elgondolkodniuk a „haladóknak”, vajon merre haladnak! Mert innen nézve inkább tolatás ez!

Ajánlott Cikkek