Hírek

Már a brazil reált is előzi az orosz rubel!

A rubel szerdán folytatta előretörését a dollárral szemben, mivel a moszkvai tőzsde kétnapos munkaszüneti nap után újranyitott. Az év eleje óta több mint 11%-ot erősödött az amerikai dollárral szemben, meghaladva a reál 9%-os emelkedését, ezzel a Bloomberg által nyomon követett 31 fő valuta közül a legjobban teljesítővé vált – írja a Bloomberg.

Borítóképen: Jair Bolsonaro brazil köztársasági elnök az Orosz Föderáció elnökével, Vlagyimir Putyinnal Moszkvában, 2022. február 16. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Palácio do Planalto – Alan Santos/PR, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Arra kérjük a kedves olvasót, még egyszer olvassa el a címet! A brazil és az orosz fizetőeszköz erősödik a leginkább év eleje óta! Az összevetés a dollárhoz mért árfolyamon alapul, ami annyit tesz, hogy Brazília ma 9%-kal olcsóbban importálhat az Egyesült Államokból (például palagázt és palaolajat, ha arra szükség van), viszont az Egyesült Államok importőreinek meg 9%-kal többet kell fizetniük, ha Brazíliából akarnak vásárolni.

És ez a bizonyos 9% megjelenik a végén az amerikai áruházak polcain, az árcédulákon is…

Ugyanez a helyzet Oroszországgal kapcsolatban is, csak ott 11% a különbség. Ja, hogy Oroszországgal nincs igazán komoly kereskedelmi kapcsolata az USA-nak? Az tény, hogy az orosz olajat meg a szenet szankcionálja Washington, de van ám ott egy nem is olyan kicsike urán-biznisz is! Az meg pont az energiát drágítja meg, ami meg minden másnak kihat az árára…

Hát így működik az a fránya infláció, amit elég könnyen lehet importálni, ha hülyeségeket csinálnak a politikusok!

Biden szavai egyenesen nevetségesek a fentiek fényében, de nem is az elnök szavai lényegesek, hanem az a tény, hogy az euró még a dollárnál is rosszabb teljesítményt mutat, hiszen a közös európai fizetőeszköz még a dollárhoz mérten is veszített értékéből idén 7%-ot!!!

Így lehet az, hogy az euró a rubelhez képest 17-18%-ot vesztett január óta! Korábban nem sokakat foglalkoztatott a rubel árfolyama, de most ugye az oroszok rubelben kérik a gáz ellenértékét!

Mit jelent ez? Annyit „csupán”, hogy a gáz változatlan ára mellett is 17-18%-kal több eurót kellene adni az orosz gázért (a Gazprombank váltja át rubelre). Igen ám, de van egy bökkenő! Az ár közel sem változatlan, ugyanis ebben az évben 40%-kal drágult!

A gáz árának emelkedése, és az euró gyengülése együttesen azt jelenti, hogy ma 60%-kal több eurót kell utalni a Gazprombanknak, mint tavaly december 31-én!

Persze csak akkor, ha nincs hosszútávú gáz-szállítási szerződése az európai vevőnek… De legtöbbjének nincs ilyen, és ezzel érthetővé is válik, hogy miért magasabb az infláció északi szomszédunknál – ami pedig eurót használ – mint nálunk.

Összességében annyit tudunk mondani, hogy;

Gratulálunk az Egyesült Államok és Európa vezetőinek, hogy sikerült addig hergelni Putyint míg az más kiutat nem látott, mint a katonai megoldást, és azért meg külön dicséret jár, ahogy a szankciókat kezelik!

Ajánlott Cikkek