Hírek

Már látszik, hogy lassan bezárnak a gyárak…

A benzingyártás egyik kulcsfontosságú alapanyagának piaca szűkülni fog Európában – ez rossz hír az autósoknak, akik már amúgy is megküzdenek az üzemanyagárak szárnyalásával. A világ legnagyobb beszállítója, Oroszországból származó nehézbenzintöbb éves mélypontra zsugorodott, mivel az országok és vállalatok kerülik az ország olaját Ukrajna megszállása után – írja a Bloomberg.

Borítóképen: Olajoshordók (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Jazella, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Az olajterméket az üzemanyagtól a műanyagig áruk gyártására használják. Az orosz nehézbenzin exportja áprilisban napi 333.000 hordóra esett vissza. Ez a legalacsonyabb adat legalább 2016 eleje óta. Most, hogy közeledik az autószezon, és a petrolkémiai üzemek visszatérnek a karbantartásból, a régió növekvő üzemanyag-kereslettel néz szembe.

Az orosz szállítmányok pótlására a vásárlók az Egyesült Államokhoz, Algériához, Norvégiához és más beszállítókhoz fordulhatnak – biztosak a szakértők. Az Egyesült Államokban, ahol a benzin ára rekordmagasságon van, szintén több üzemanyagra lesz szükségük Európából, ami tovább szűkíti a piacot.

Május elején az amerikai benzinárak ismét rekordot döntöttek, ezzel új történelmi csúcsot döntöttek. Az üzemanyag ára gallononként (3,785 liter) 4,4 dollárra emelkedett. Március elején Joe Biden elnök az orosz hatóságokat okolta az üzemanyagárak rekordemelkedéséért.

Alakul ez szépen! Hamarosan nem lesznek olyan autóipari, és más alapanyagok és alkatrészek, amelyeket be lehetne építeni azokba az autókba, vagy más szerkezetekbe, amelyeket (még!) annak ellenére is gyártanak Európában, hogy a költségek az egekbe szöktek!

Ajánlott Cikkek