Hírek

Már megint az oroszok…

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) felszólította kedden Oroszországot, hogy “tegyen többet” Európa gázellátásának érdekében. Az orosz fél azt állítja, hogy szerződés szerint szállít, és az EIA sem említi, hogy ezen a téren probléma lenne. Ugyanakkor azt írják, hogy nehéz helyzetben van az európai piac, az oroszok pedig hitelességük bizonyításaként „az európai piac megbízható beszállítójaként” segítsenek nagyobb mennyiséggel feltölteni a tárolókat.

Ha már az IEA is megszólal az ügyben, akkor tényleg komoly baj lehet… Az oroszok állítása pedig igaz, a szerződéseket teljesítik, ugyanakkor a saját betárolás (amikor a Gazprom úgy szállít, hogy arra nincs szerződés a szállítás idején) szintje messze elmarad az ilyenkor szokásostól. Az IEA kicsit körmönfont fogalmazása arra utal tehát, hogy kezdjék meg ezeknek a tárolóknak a feltöltését.

Azt talán mondani sem kell, hogy Ukrajna felé csak a legszükségesebb kötelezettségeit teljesíti Oroszország, az Északi Áramlat 2 pedig – bár tíz napja műszaki értelemben elkészült – még a német engedélyekre vár.

A többi kapacitás sincs teljesen kihasználva, így feltehető, hogy a Gazprom részéről van egyfajta nyomásgyakorlás arra vonatkozóan, hogy az engedélyek mihamarabb megérkezzenek.

Pár napja Alekszej Miller nyilatkozatából azt szűrhettük le, hogy az oroszok nincsenek különösebb kényszerhelyzetben, mert a magas árak miatt a kisebb mennyiségen is jó keresnek, viszont fenntartható az állapot, mivel Kína irányába egyre nagyobb volumenben tud szállítani az abba az irányba megépült vezetéken.

Ez most a róka fogta csuka esete, mert hosszú távon ugyan mindkét fél (kitermelő/szállító és vevő/felhasználó) is abban érdekelt, hogy zavartalan legyen az ellátás. Érdekes ugyanakkor, hogy az IEA nem említi az európai szereplők felelősségét! Mert bizony, ha több élő szerződés lenne, akkor több gáz érkezne, de a megrendelések mégsem érkeznek. Az árak meg egyre magasabbak…

A helyzet komolyságát mutatja, hogy a briteknél máris korlátozások vannak, és az ő esetük azt is jól mutatja, hogy Európa valamiért mintha nem készült volna fel a hasonló esetekre – annak ellenére, hogy egyértelmű függő helyzetben van…

Ma még nem látni, hogy mi lesz a helyzet megoldása, de ha még sokáig fennál ez a patthelyzet, akkor a télen igen komoly problémák jöhetnek! Magyarország ellátása biztosított, ezt tudjuk, de ez inkább a kivétel, semmint az általános.

Ajánlott Cikkek