Hírek

Már minimum tíz megrendelő fizet rubelben

Az olasz Eni cég nem volt hajlandó külön kommentálni a rubelben történő számlanyitást a gáz fizetésére

Az olasz Eni energiacég a rubelszámlát nyitott a Gazprombanknál az orosz gáz kifizetésére. Erről a TASS számolt be .

A cég képviselője hangsúlyozta, hogy Eni nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Megjegyzendő, hogy korábban az Eni vezetése kijelentette, hogy elfogadhatatlan az orosz gázért rubelben fizetni.

Nem kívánjuk kommentálni ezen döntésünket

Az olasz Eni cég képviselői

A Bloomberg jelentése szerint az olasz cég forrásokra hivatkozva beleegyezett, hogy rubelszámlát nyisson a Gazprombanknál . A kiadvány szerint azonban az Eni várja az olasz és az európai hatóságok további észrevételeit, hogy használhatja-e ezt a számlát gázfizetésre.

Az Európai Bizottság ugyanakkor már kijelentette, hogy egy ilyen lépés a szankciók megsértését jelentené. Jelenleg az olasz cég nem használta az új mechanizmust, és euróban számolt el. Megjegyzendő, hogy a következő kifizetéseket május második felében kell teljesíteni.

Nem csak Olaszországban

A Bloomberg ugyanakkor azt is megtudta , hogy tíz gázvásárló nyitott számlát a Gazprombankban, és közülük négyen már fizettek. Ezt megelőzően arról számoltak be, hogy Ausztria és Magyarország megállapodott abban, hogy rubelben fizetik az orosz üzemanyagot. Ugyanakkor később megcáfolták a bécsi hozzájárulásról szóló információkat .

Szergej Pikin közgazdász , az Energiafejlesztési Alap igazgatója szerint az európai gázpiac országai így vagy úgy megállapodnak abban, hogy május folyamán rubelben fizetnek a gázért. Hangsúlyozta, hogy a fő fogyasztók, mint például Németország, ezt teszik. „Más országok de facto is egyetértettek. Csak nem mondták ki hangosan” – mondta.

Később kiderült, hogy a Gazprombank elutasította a gáz rubelben történő fizetését a Gazprom Marketing & Trading Ltd. -től. ez Németország és Ausztria fogyazstását egyenlítette volna ki. Részleteket enm árultak el.

Váltás rubelre

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án követelte a “barátságtalan” országokkal kötött meglévő gázszerződések módosítását, és azok áthelyezését rubel fizetési módra. A külföldi gázvásárlónak két számlát kell nyitnia a Gazprombanknál. Az első pénznemben a fizetés dollárban vagy euróban történik, a szerződésekben feltüntetettek szerint. Ebből a pénzből a Gazprombank maga vásárol rubelt az ügyfelek számára a tőzsdén, jóváírja őket egy rubelszámlán, és pénzt utal át onnan a szállítónak.

Ezzel egyidejűleg a javasolt feltételeket megtagadó országok gázellátása megszűnik. Így április 27-én leállították a Bulgáriába és Lengyelországba irányuló szállításokat . A szállítások újraindítása csak azt követően lehetséges, hogy a Bulgargaztól és a PGNiG-től április 1-től szállított üzemanyag ellenértéke az új adatok szerint megérkezik – közölte a Gazprom sajtószolgálata.

Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára elmondta , hogy a gázszolgáltatás leállása más országokat is érinthet. „A fizetési határidő közeledtével, ha a fogyasztók egy része megtagadja a fizetést az új rendszerben, akkor az elnöki rendeletet természetesen végrehajtják” – mondta.

Ajánlott Cikkek