Hírek

„Már nem olcsó kaja”: az ukrán háború nyomása az Egyesült Királyság fish & chips boltjaira

Az oroszellenes szankciók bevezetésével kapcsolatos nehézségek és az ukrajnai helyzet miatt a hagyományos helyi élelmiszereket árusító brit boltok bezárás előtt állnak. Erről a Financial Times (FT) számolt be.

Borítóképen: Fish and chips (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: N509FZ, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

A Nagy-Britanniában elfogyasztott tőkehal és foltos tőkehal jelentős részét orosz hajók fogják ki, ennek ára a rossz fogás és az orosz termékekre kivetett amerikai vámok miatt nőtt – írja a lap. Emellett az ukrajnai helyzet hatással volt a növényi olaj kínálatára és költségeire is.

2020 óta az ára 150 százalékkal emelkedett a sütőolaj ára.

A koronavírus terjedése miatt bevezetett zárlat alatt az elvitelre való átállásnak köszönhetően felvirágoztak a brit családi vállalkozások.

Ugyanakkor most szembesülnek az energia- és nyersanyagárak emelkedésével, a teljes adóztatás világjárvány utáni visszatérése és a gyorséttermi láncok versenyével…

Ráadásul a halbárok tulajdonosai kénytelenek csökkenteni az adagokat és emelni az ételeik árát. Így sok tulajdonosnak 20 százalékkal meg kellett emelnie a foltos tőkehal árát.

De ez nem minden! Korábban a Scottish Power (SP) energiacég ügyvezető igazgatója, Keith Anderson azt mondta, hogy Nagy-Britannia egy esetleges válságtól tart az üzemanyagárak és az Oroszország elleni szankciók miatt.

Becslések szerint körülbelül tízmillió brit nem tudja majd felfűteni otthonát – sok lakos már most is nehezen tudja fizetni villanyszámláját.

Ajánlott Cikkek