Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók Világ

Már több, mint három éve… Születésnapján emlékezünk Kóbor Jánosra

Kóbor János (Budapest, 1943. május 17. – Budapest, 2021. december 6.) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, becenevén „Mecky”, az Omega frontembere.

Borítóképen: Kóbor János

id. Kóbor János Budapesten született, és Reinauer Éva gyermekeként nőtt fel. Szülei pénzügyi területen dolgoztak. Gyerekkorát Bátaszéken töltötte sváb rokonainál. Kezdetben sportoló akart lenni, és sikeres eredményeket ért el gátfutásban, de egy sérülés miatt kénytelen volt feladni a sportolói karrierjét. Apai nagyapja és nagybátyja építészek voltak, ezért úgy döntött, hogy ő is építészként tanul.

Első zenekarát a József Attila Gimnázium diákjaként alapította osztálytársaival. A hangszereket sorsolással választották ki, Kóbor kapta a ritmusgitárt, Varsányi István a bőgőt és basszusgitárt, a dobos pedig Laux József lett (ő volt az egyetlen, akinek nem sorsolták ki a hangszerét). Később Laux csatlakozott a Benkó Dixieland Bandhez, míg Kóbor és Varsányi megalapították a Ciklon együttest Kovacsics András szólógitárossal együtt. Repertoárjukat főként instrumentális nyugati dalok alkották.

Mivel nem sikerült állandó helyet szerezniük, 1962-ben Kóbor, Kovacsics és Varsányi kiválasztották a Próféta együttest, és elhatározták, hogy mindegyikük belép az együttesbe. Sikerült megvalósítaniuk a tervüket, és az őszi időszakban megalakult az Omega, mint a Próféta utódja. 1964-ben volt osztálytársuk, Laux is csatlakozott hozzájuk.

A kezdeti években főként nyugati slágereket dolgoztak fel. Ebben az időszakban Kóbor mellett Benkő László is énekelt, néha Koncz Zsuzsa, majd csatlakozott hozzájuk Somló Tamás és Wittek Mária. Azonban a hatvanas évek második felétől kezdve az Omega saját slágereinek többségét Kóbor énekelte, és az 1971 óta rögzített dalokban ő volt az egyetlen szólóénekes. A 6-13. és 16. albumokon az összes háttérvokál is az ő hangján hallható (kivéve néhány dalban a női vokálok a 7-9. albumokon).

1978-ban az angol albumokon is ő énekel, kivéve az Omega Red Star from Hungary című 1968-as albumot, amelynek felvételére nem tudott elutazni Angliába, valamint az 1996-os Transcendent című albumot, ahol csak vokálozott a holland Edwin Balogh mellett. Gitarizálást Presser Gábor tanácsára 1970-ben abbahagyott, és csak az Omega Oratórium turnéján vette újra a kezébe a hangszerét az “Álmod őrzi egy kép” című dalban.

Az 1970-es években főként az énekdallam és a szöveg összehangolása volt a feladata a dalok megírásakor. Ezekben a dalokban általában a zeneszerző és a szövegíró között jegyzik a nevét. Ezen kívül néhány szöveget önállóan is írt, például a “Hűtlen barátok”, “Régvárt kedvesem”, “Helló, Elefánt!” (nem került lemezre), “Addig élj”, “Ne legyen / Never feel shame”. Zenét is írt, bár kezdetben keveset (például a “Félbeszakadt koncert”, “Levél – Posta restante”), 2006-ban az “Égi jel” albumon azonban főként ő szerezte a dalokat: négy önálló szerzeményt (köztük a címadó dalt), kettőt Mihály Tamással, és egyet Szekeres Tamással közösen. A Testamentum című utolsó Omega-album dalai is nagy részben az ő alkotásai lehetnek, bár itt ismét az Omegát említik zeneszerzőként kollektíven.

Kóbor énekesi pályafutása szinte teljes mértékben az Omegához kötődik. Ugyanakkor az Omega-stúdióban részt vett számos lemez producereként, zenei rendezőként és hangmérnökként. Első közreműködése más előadóval a Scorpions budapesti és kassai koncertjén volt 2009-ben, ami Klaus Meine és Rudolf Schenker 1994-es vendégszereplésének viszonzása volt. 2010-ben elkészítette az Omega Rhapsody albumot, amit szólóalbumként hirdettek, de a címe is azt mutatja, hogy nagy mértékben az Omegához kapcsolódó anyagról van szó. 2011-ben élőben is bemutatták ezt az alkotást. 2012-ben megjelent a magyar változata is az Omega Szimfónia & Rapszódia dupla albumon, majd 2013-ban következett az Omega Oratórium album, amit templomi koncerteken adtak elő élőben. A bátaszéki templom tornyának felújítása motiválta ezt az alkotást. 2014-ben Kóbor régi vágya teljesült, amikor koncertet adhatott a rendszerváltás 25. évfordulójának tiszteletére a Hősök terén. A koncerten a Scorpions is fellépett, és Kóbor együtt énekelte a “Wind of Change”-t Klaus Meine-vel. 2018-ban a “A Dal” című műsor első válogatóján különleges előadást tartott, nem az Omegával lépett fel, hanem közösen a Balkan Fanatikkal adták elő a “Régi csibészek” című feldolgozást. Ugyancsak különleges alkalom volt, amikor 2019-ben vendégszerepelt Demjén Ferenc év végi koncertjén (amely végül az utolsó színpadi fellépése volt). Három Omega-dalt adott elő, valamint duettben énekelte a “Sohase félj” című Demjén-dalt. Erről a dalról saját demófelvételt is készített, aminek a videóját az Omega Facebook-oldalán tették közzé.

Az Omega együttes alapító tagjaként és frontembereként Kóbor János hosszú és sikeres zenei pályafutást tudhat maga mögött. Az énekesnek két gyermeke született az első házasságából, Dániel és Léna. Dániel technikusként dolgozik, míg Léna Kóbor második feleségétől, Deme Zsókától született. A második házasságból származó unokái, Hanga Szófia és Sára nagy örömet jelentettek számára, és szeretettel gondoskodott róluk. Emellett szerette és támogatta a második felesége idősebb lányától született Elza nevű kislányt is.

Kóbor János építészmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, bár sosem dolgozott ezen a területen. Korábban atletizált, de egy sérülés miatt fel kellett hagynia ezzel a sporttal. Szenvedélye a vitorlázás volt, amit Balatonaligán űzött, de nem versenyszerűen, mert szabadságra vágyott, és nem szeretett meghatározott útvonalon haladni. A Ferencváros szurkolója volt gyermekkorától fogva.

Sajnos, Kóbor Jánost a Covid-19-pandémia során érte a koronavírus-fertőzés, és ennek következtében elhunyt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az énekest saját halottjának tekinti. A búcsúztatóját 2021. december 17-én a Szent István-bazilikában tartották. A gyászmisét Mohos Gábor segédpüspök celebrálta, és a szertartáson többek között Frenreisz Károly és Gazdag László is beszédet mondott, képviselve a pályatársak és az Omega rajongói klub nevét. A szertartáson olyan neves személyiségek is megjelentek, mint Debreczeni Ferenc, Molnár György, Nagy Feró, Gömöry Zsolt és Pataky Attila. Kóbor János hamvait két urnában helyezték el: az egyik az Szent István-bazilika altemplomába került, míg a másik, egy speciális lebomló urna a végakarata szerint a Balatonba.

Ajánlott Cikkek