Hírek

Marc Friedrich: “A dollár egy tompa kard lesz”

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten elektronikus kiadásában jelent meg Marc Friedrich – aki nem éppen kispályás szakember (lásd keretes írásunkat!) – azt mondja, hogy a dollár más országokra ​​gazdasági nyomásgyakorlási fegyverként való használata negatív következményekkel jár az Egyesült Államokra nézve.

Borítóképen: Százdolláros gyűjtemény (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Revisorweb, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„Egy ilyen politika hosszú távon aláássa a dollárnak, mint a világ tartalékvalutájának szerepét, ami miatt az egész nyugati pénzügyi rendszer összeomlik” – mondja Friedrich.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán válság két részre osztotta a világot – az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókat vezetnek be Oroszország ellen, míg Kína, India és számos más állam nem támogatja ezeket a korlátozásokat.

Marc Friedrich

Nemzetközi üzleti adminisztrációt tanult az Aaleni Egyetemen. Ezt követően különböző cégeknél dolgozott Argentínában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. 2001-ben Argentínában nemzeti csődöt és annak következményeit is megtapasztalhatta.

2009-ben üzlettársával, Matthias Weikkel megalapította a Friedrich & Weik Vermögenssicherung nevű céget. Együtt tartanak előadásokat olyan témákban, mint az Ipar 4.0, a digitalizáció, a kriptovaluták vagy a blokklánc-technológia. Friedrich és Weik a Dirk Müller által alapított Cashkurs platform szerzői. Szakértőkként is tevékenykednek a Focus Online -nál, és előadóként szerepelnek a Handelsblattban is.

A két partner 2017 óta tevékenykedik a befektetési alap üzletágban. Együtt vezetik a „Friedrich & Weik Value Fund”-ot. 2020 októberében Marc Friedrich bejelentette egy “új cég” alapítását a YouTube -on keresztül, és ezzel de facto levált üzleti partneréről, Weikről.

Szerinte sok ország kevésbé használja a dollárt a tranzakciókban, mivel megbízhatatlan valutának tartják. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Peking, Delhi és Moszkva régóta használja a nemzeti valutát a külkereskedelmi elszámolásokban.

„Néhány ország eltávolodik a dollártól, mert úgy látják, hogy az Egyesült Államok befagyasztja az orosz dollár eszközeit, és fegyverként használja valutáját. De minél többet használja az Egyesült Államok a dollárt kardként, annál tompább lesz” – mondta.

Korábban, április 2-án a Global Times kínai újság megjegyezte, hogy az orosz különleges hadművelet katalizátorává válhat ” az Egyesült Államok hegemóniája temetésének ” és a dollár dominanciájának megszűnéséhez a világban. De nem ők voltakaz egyetlenek, akik ezt mondták…:

Ajánlott Cikkek