Hírek

Mario Draghi: Azt akarjuk, hogy a Dél visszatérjen központi szerepéhez!

„Azt akarjuk, hogy a Dél visszatérjen a megérdemelt szerephez” – biztosítja a miniszterelnök a sorrentói „Dél felé” fórum megnyitóján. A házigazda Mara Carfagna miniszter így fogalmazott: „A Földközi-tenger energiaközpontjává kell válni, itt kell létrehoznunk az új terminálokat, amelyek átalakítják az Amerikából és a déli országokból érkező gázt.”  

Borítóképen: A Földközi-tenger, és térsége (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Nzeemin, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„A déli politika történetét gyakran elkerülhetetlen pazarlások, kudarcok sorozataként ábrázolják” – mondja Draghi, kiemelve, hogy a tervük csökkenti a különbségeket, és újraindítja a Délt is.

A cél a „a Földközi-tenger Uniójának” felépítése, amelynek középpontjában Olaszország, a referenciaterület pedig a tőle délre eső területek. Egy projekt, amely a kormány által az elmúlt hetekben az észak-afrikai országokkal kötött új gázszállítási megállapodásokból indul ki, de kitér a kikötőkre, a technológiai innovációkra, a délen már jelenlévő ipari pólusokra, az űrhajózástól az autóiparig, a ruházattól, az élelmiszeriparig és a gyógyszeriparig, és természetesen a turizmusra, mert még mindig messze vannak attól, hogy a régió kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket.

A miniszterelnök szerint az ukrajnai háború rávilágított az orosz gáztól való függőségünk veszélyére.

 „Olaszország a lehető legnagyobb sebességgel tette a gázellátás diverzifikálását, és ezt továbbra is folytatni kívánja.”

-mondja. Ebből a szempontból a miniszterelnök szerint központi jelentőségűek a kapcsolatok a Földközi-tenger déli partjával. „Ugyanakkor felgyorsítjuk a megújuló energia fejlesztését, hogy javítsuk termelési modellünk fenntarthatóságát.”

„A dél egy természetes energiaközpont – erősíti meg Carfagna miniszter -, és döntő stratégiai profilt kell felvállalnia az új világegyensúlyban: felszereljük, hogy leküzdje ezeket a kihívásokat. Itt kell elképzelnünk az új terminálokat a gáz átalakítására, ami Amerikából érkezik, de a déli országokból is, amelyeknek új ipari befektetéseket kell vonzaniuk egy olyan időszakban, amikor az értékláncok zsugorodnak. Ez a mi elkötelezettségünk, a folyamatosságot igénylő kormányzati kihívás”.

Nagyon úgy tűnik, hogy Olaszország megint a Dél felé fordul, mint azt tette korábban is, csak éppen kissé más eszközökkel…

Ajánlott Cikkek