Hírek

Máris csatlakoznak a szakadár területek Oroszországhoz?

Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság (melyet egyedül Moszkva ismer el) helyi vezetője azt közölte a mai napon, hogy hamarosan népszavazást tarthatnak az Oroszországhoz történő csatlakozásról. A szavazás kimenetelével kapcsolatban több okból sincs kétségünk, de nem is ez a probléma a bejelentéssel kapcsolatban.

Borítóképen: Vlagyimir Putyin szavaz az oroszországi elnökválasztáson 2018-ban (forrás: Владимир Путин проголосовал на выборах Президента России via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0)

A népszavazás egy bevett demokratikus forma, amikor a polgárokat megkérdezik bizonyos – általában igen fontos! – kérdésekről. Amennyiben a szavazás ügydöntő jellegű, az kötelezi a vezetést a végrehajtásra is, tehát nem egy egyszerű véleményalkotásról beszélünk! Igen ám, de ki szavaz, és ki szavaztat?

Erős kérdés, hogy kik a két népköztársaság (avagy szakadár területek, ahogy tetszik) polgárai, és kérdés az is, hogy a kizárólag Oroszország által elismert népköztársaságokban vajon mennyire tekinthető legitimnek a hatalom, hiszen éppen Moszkva volt az, aki szorgalmazta a szakadár területeken az Ukrajna által tartott népszavazást a vezetők megválasztása tekintetében.

Az sem aprócska probléma, ahogy ezt sem tekinthetjük annak, hogy a potenciális szavazók ukrán és/vagy orosz állampolgárok, ugyanis arról még nem hallottunk, hogy a népköztársaságok személyi iratokat, útleveleket, és más hasonló, személyazonosságra vonatkozó iratokat állított volna ki. Itt jegyezzük meg, hogy ez lehet a mi tájékozatlanságunk is…

És persze ott van a nagy kérdés, hogy ki az, aki a két népköztársaság polgára, és ott is él, vagy legalábbis tudja igazolni, hogy a területen él. Apropó! Mik a terület/területek határai? És megvan a működőképes technika, technológia egyszavazás lebonyolítására?

Sok a kérdés, de az orosz válasz mindezeket nagy valószínűséggel le is söpri az asztalról, ugyanis Leonyid Kalasnyikov, az Állami Dumának (parlamenti alsóháznak) a Független Államok Közössége ügyeivel, az eurázsiai integrációval és a határon túli oroszokkal való kapcsolattartással foglalkozó bizottságának vezetője vasárnap Moszkvában ezt mondta:

„Még nem jött el az ideje annak, hogy népszavazást tartsanak a luhanszki népköztársaság Oroszországhoz való csatlakozásáról.”

Rengeteg érv van tehát a népszavazás ellen, mi azonban nem írnánk le ennek lehetőségét…

Ajánlott Cikkek