Vélemény Vélemény-cikkeink

Máris lép az USA – megy a … méregetés!

Alig pár órája számoltunk be egy nagyszabású, Északi sarkkörön túli orosz hadgyakorlatról, máris érkezett a hír, hogy – figyelem! – Oroszország és Kína elleni, többfrontos háborúra gyakorol az amerikai haderő! Van ám ennek húzása, az események gyorsulni látszanak. De mégis, hogy jön ide Kína? Ezt is megválaszoljuk!

Azt pontosan tudjuk, hogy Biden eddigi rövid regnálása alatt mélypontra zuhantak az USA kapcsolatai mind a Kínával, mint Oroszországgal. Az oroszok gyorsan összehoztak egy impozáns látványt nyújtó hadgyakorlatot (erről ITT írtunk), ezt pedig nem az USA nem hagyhatja „szó nélkül”. De ha már megy az üzengetés, akkor az USA nem csak Moszkvának üzen, hanem Pekingnek is, hiszen ott is érintettnek érzi magát!

Amerikai vezető katonai tisztviselők az utóbbi időben egyre többször hozzák szóba Tajvan kérdését. Most Phil Davidson tengernagy szenátusi meghallgatásán hívta fel a figyelmet arra, hogy szerinte 2027-ig Kínai Népköztársaság megpróbálja fegyveresen ellenőrzése alá vonni Tajvant. De mi oka van erre Kínának?

A pekingi vezetés számára Tajvan szálka a szemben, ugyanis a szigetállam nem fogadja el Kína „egy ország – két rendszer” elvét, amit Hong-Kongban és Makaón is alkalmaznak, ugyanakkor nem is nyilvánítja ki függetlenségét, mondván, erre semmi szükség nincs, hiszen Tajvan de facto független állam. Kissé skizoid a helyzet, ugyanis Tajvan Kínai Köztársaság néven hivatkozik magára, ez pedig nyilván még inkább felbőszíti a pekingi vezetőket.

Ezen túlmenően pedig a népi Kína vezetése rendkívül érzékeny arra, hogy ő, mint világhatalom nem képes a hozzá mérten aprócska szigeten „rendet csinálni”, így számukra az komoly presztízskérdés is! Az USA ugyan nincs hivatalosan szövetségi viszonyban Tajvannal, de – miután tudják, hogy Pekingnek ez mérhetetlen bosszúságot okoz – valójában katonai értelemben támogatják az országot. Ez ma még kimerül amerikai haditechnikai eszközök rendszeresítésében, de ha fegyveres konfliktusra kerülne sor, nem kérdés, hogy az USA beavatkozna…

Sőt! Nem kizárható, hogy a Japán, Dél-Korea és akár India is bevetné haderejét. Márpedig, ha ezek az országok szabadjára engedik seregeiket a térségben, ott kő kövön nem marad!

Kína tehát így kerül képbe, az USA haderő ezért gyakorlatozik egy esetleges azonos idejű Oroszország és Kína elleni többfrontos háborút vizionálva. Az üzenet első része tehát megvolt, már csak meg kell várni, amíg a képes és videós anyagok befutnak, amiben olyan haditechnikai eszközök és azok alkalmazásai kerülnek bemutatásra, amitől a normál földi halandónak azonnal kiesik az apró a zsebéből…

Ez is drágább lesz kicsit, mint egy e-mail, de hatásos eszköze az üzenetküldésnek – annak, aki megteheti… Mert van ám az üzenetnek egy ilyen része is!

Ajánlott Cikkek