Hírek

Mariupol: félelem és dezinformáció

A polgári lakosság fél, de azok is, akik a Mariupolba szánt segélyszállítmányokat fuvarozzák, és – miután a katona is ember – valószínűleg ők sem érzik éppen túl komfortosnak a helyzetet. A várost körbezárták, a két kísérlet szombaton és vasárnap kudarcba fulladt a polgári lakosság kimenekítésére, és most a humanitárius szállítmányok bejuttatásával is probléma van…

Borítóképek: Acélgyár Mariupolban , Ukrajnában (forrás. commons.wikimedia.org, szerző: Sebastian Welp, licenc: CC BY-SA 3.0)

Mariupolt az Azov Hadtest is védi, akik hírhedtek tetteikről, és persze a harctéren mutatott keménységükről, ráadásul a Donyecki területi katonai közigazgatás információs tevékenységért felelős osztályának vezetője, Tetyana Ignatcsenko arról is beszámolt, hogy rémhírek terjengenek arról, hogy az azoviak aláaknázták az iskolákat.

Ukrajnai háború – Jelentés Mariupolból angolul (ukrán parancsnok)

Egy háború sújtotta város tehát Mariupol, ahol senkinek sem kellemes az élet, különösen úgy, hogy a közszolgáltatások javarészt nem működnek, az élelem és a víz hiánya pedig napok óta érezhető… A segítség pedig még elég messze van, hiszen a szállítójárművek a Zaporizzsjai terület egyik városában tartózkodik, és csak a tűzszünet megerősítése után indul útnak a város felé.

A sofőrök közül nem egy nem hajlandó vállalni az utat, mert igen könnyen rajtaveszthet, hiszen a tűzszüneteket eddig nem tudták tartani a szemben álló felek. Számukra egyébként valószínűleg teljesen mindegy, hogy ki nem tartja be az ideiglenes megállapodásokat, egy védtelen teherautó minden katonai felszerelést nélkülöző kabinjában utazni nem életbiztosítás!

Van ráadásul egy komoly probléma is; miután a polgári lakosságot nem sikerült evakuálni, a segély akár a harcoló alakulatokhoz is kerülhet, amit az oroszok nyilván nem szeretnének, így pedig különösen veszélyes a térségben szállítási feladatot teljesíteni…

Nem szeretnénk az ördögöt a falra festeni, de hamarosan megoldást kell találni a civilek problémáira, mert igen gyorsan tragikussá válhat a helyzet. Arra gondolunk, hogy bár most is számunkra minden elképzelhetőnél nagyobb szenvedés lehet a városban élni, de ha nincs megoldás, a helyzet csak egyre rosszabb lesz, az áldozatok száma pedig meredeken emelkedhet.

Az ukrán kikötőváros, Mariupol evakuálására tett pályázat ismét kudarcot vallott

Ma is azt gondoljuk; nincs más lehetőség, fel kell gyorsítani a béketárgyalásokat, és megállapodásra kell törekedni, akár engedmények árán is. Tudjuk, hogy ez a vélemény szöges ellentétben áll a nyugati fősodor által sulykolt állásponttal, de mi azt gondoljuk, hogy a Nyugat nem jár el etikusan, amikor Ukrajnával harcoltatja meg saját háborúját Oroszországgal…

És mindez nem azt jelenti, hogy Putyinnak igaza lenne, vagy akár csak annyit, hogy az ő pártján lennénk, hanem azt jelenti, hogy minden emberéletért kár, amit háborúban oltanak ki. Aztán az is lehet, hogy nagyot tévedünk, de látni kell, hogy Putyin nem áll meg…:

Ajánlott Cikkek