Hírek

Mariupol: Újabb felszólítás a megadásra

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma 12:00 órától megadásra hívta a mariupoli Azovsztal üzemben lévő ukrán alakulatokat – jelentette be Mihail Mizincev, az Orosz Föderáció Nemzetvédelmi Irányító Központjának vezetője.

Borítóképen: Kilátás az Azovsztalra a hídról – 2010 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: vadim.tk, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Mizincev kifejtette: az üzemben kialakult katasztrofális helyzet, valamint a humánus elvek kapcsán javasoltak egy ilyen tervet. Mizincev hangsúlyozta, hogy mindazoknak, akik letették a fegyvert, garantált az élet megőrzése.

Mizincev azt is elmondta, hogy moszkvai idő szerint 13:30-tól minden felet felkérnek, hogy hirdessen tűzszünetet. A tűzszünet tényleges kezdetét mindkét oldalon a zászlók felvonása jelzi: orosz részről piros, ukrán oldalról fehér Azovstal teljes kerülete mentén. Emellett minden kommunikációs csatornán megerősítik azt, hogy a felek készek a „csendrezsim” bevezetésére” – magyarázta Mizincev.

Megjegyezte továbbá, hogy az ukrán fegyveres egységek és külföldi zsoldosok fegyver és lőszer nélkül való kilépése moszkvai idő szerint 14:00 és 16:00 óra között történhet meg.

Az oroszok tehát most azt állítják, hogy emberiességi okokból tűzszünetre van szükség ahhoz, hogy a bennmaradt védők megadhassák magukat, akiknek ígéretet tettek, hogy nem vesztik életüket. Az már az ukrán és ukránokhoz hű csapatok feladata, hogy értékelje az orosz ajánlatot, és döntésüknek megfelelően lépjenek.

Ma tehát egy újabb fordulópont jöhet, de egyelőre még nem kiabálnánk el semmit!

Ajánlott Cikkek