Magyarság Tájak/korok Történelem

MARTA: Az ötven órás próba

Az aradi MARTA autógyár az első világháború során repülőgépmotorokat is gyártott – amellett, hogy sorra készültek az akkor igencsak hiánycikknek számító teherautók. Akkoriban a Benz vállalattal kötöttek együttműködési megállapodást, így a német gyártó teherautói és motorjai készültek Aradon.

Borítóképen: Az aradi MARTA automobilgyár aeromotor osztályának munkásai, középen Spitzer igazgató és a hadügyminisztérium átvevő tisztje

Persze ez nem mindig volt így, hiszen alapvetően polgári célú termelésre tervezték a gyárat, de a háborús helyzetben minden bizonnyal ezt a stratégiai szempontból igen fontos gyárat is bevonták a hadigazdaság vállalatai közé. Pedig korábban kiváló automobilokat gyártott például a főváros számára:

Az aradi gyár nem a semmiből jött létre, igen komoly előzményei voltak az iparnak arrafelé már korábban is. A gyár története ezzel együtt – legalábbis, mint autógyár – nem volt hosszú… A békeidőknek vége volt, a MARTA akár akarték vezetői, akár nem, irányt váltott:

Olyannyira, hogy hamarosan megindult a repülőgépmotorok gyártása is! És ahogy az akkoriban volt, ha belefogtak valamibe, akkor a világ vezető ipari hatalmaival akartak versenyezni, ezért pedig egy idő után, 1915 augusztus-szeptember körül az addigi 25 órás próbaterhelés helyett immár 50 órás terhelési tesztet végeztek a motorokkal.

Az A motor című lap így írt a próbákról az 1915. évi 31. számában:

„… a gyár által a hadseregnek szállított repülőgép motorokkal legutóbb 50 órás, tehát két nap és két éjjelen túl, tartó próbákat tettek, amelyek egytől-egyig fényesen sikerültek. Itt meg kell jegyezni, hogy az eddigi próbák csupán 25 óráig tartottak, hogy a próba alá kerülő motorok 145 lóerősek, amelyeknél tehát a nagy dugattyú-átmérő folytán a hűtési viszonyok meglehetősen kedvezőtlenek. E motorokból a gyár legutóbb ismét egy seriát szállított a hadügyvezetőségnek.”

Azt a mai napig nem lehet tudni igazán pontosan, hogy mennyi repülőgépmotort gyártottak Aradon, de értelemszerű, hogy akkoriban ezt nem igazán verték nagydobra…

Ajánlott Cikkek