Hírek

Másodszorra talán sikerül: Mariupol evakuálása

„Mariupol humanitárius blokád alatt áll” – közölte tegnap este a város polgármestere, miután a szombaton megkötött lokális és ideiglenes tűzszünet összeomlott. A szemben álló felek természetesen egymást hibáztatják, de a lényeg az, hogy ma mégis újra megpróbálhatják elhagyni Mariupolt a civilek. Erre ma este 10 óráig van lehetőség, a humanitárius folyosó addig áll ugyanis rendelkezésre, és feltehetően a tűzszünet is addig tart.

Borítóképen: Mariupol kikötője (forrás: commons.wikimedia.org. szerző: Olegzima, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztrávió

Remélhető, hogy nem ismétlődnek meg a tegnapi jelentek, melyekről szintén eltérően nyilatkoztak a háborúzó felek. Az ukránok szerint az oroszok – megsértve a tűzszüneti egyezséget – tüzet nyitottak a kimenekítésben részt vevő buszokra, az oroszok viszont azzal vádolták ellenségüket, hogy élő pajzsként akarta használni a civileket.

Mindenképpen szükséges lenne a polgári lakosság kimenekítése, mert az biztos, hogy a város feletti ellenőrzésért igen komoly harcok következnek, ráadásul a közszolgáltatások jó része egyáltalán nem működik, víz- és élelemhiány is van.

Ajánlott Cikkek