Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók Világ

Máthé Erzsire emlékezünk

Mertz Erzsébet néven született Budafokon 1927. május 16-án Mertz Antal és Heckmann Anna gyermekeként. Jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de nem vették fel. 1945 és 1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának volt a hallgatója, ahol mesterei voltak Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda.

Borítóképen: Máthé Erzsi színművésznő Margit körút (akkor Mártírok útja) 20. szám alatti lakásának erkélyén – 1964

1948–49-ben a Vígszínház tagja volt. 1949–1952 között a Pécsi Nemzeti Színház színésze volt. 1952–1983 között a budapesti Nemzeti Színháznak volt tagja. 1983-tól a Katona József Színházban játszott, melynek alapító tagja volt. 2012-ben lépett utoljára színpadra Spiró György Koccanás című drámájában.

2003-ban díjat alapított, amelyet az évadzáró társulati ülésen adnak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó társulati tagnak.

Élete során legalább száz szerepben láthatta a színházak közönsége. A színészettől csak 84 évesen vonult vissza. Elmondása szerint a színház volt a családja, amelyhez a végsőkig ragaszkodott. És ez minden bizonnyal így is volt, hiszen magánéletében volt tragédia: 1949-től Szendrő József felesége volt, a házasságból született gyermeke azonban csupán egy évet élt…

Ennek a tragédiának minden valószínűség szerint szerepe volt abban, hogy 2002. augusztus 26-án létrehozta a Máthé Erzsi Alapítvány a Koraszülöttekért, melynek célja a kora- és újszülöttek intézményen belüli és otthoni ellátásának támogatása.

1965-ben újra házasodott – Szendrővel ’57 óta külön éltek -, Kéri László mérnökhöz ment feleségül, aki Marokkóban kapott állást, ahova Máthé Erzsi is követte. Egy évet így Casablancán töltött. Férje hét évet töltött az afrikai országban.

Bár a színház volt a mindene, mégis több, mint harminc játékfilmben is szerepelt, és több, mint negyven tévéfilmben is feltűnt kiváló alakításaival. Ezen túlmenően rádiójátékokban is rendre hallhattuk, körülbelül ötven ilyen alkotásban vett részt.

2000-ben elsők között nyerte el a Nemzet Színésze címet. 2006-ban még egy alapítványt alapított, melynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése.

Számtalan díjat kapott, tulajdonképpen könnyebb lenne felsorolni azokat – ha vannak ilyenek…-, amelyeket nem kapott meg.

2023. május 8-án este hunyt el 95 éves korában. 2023. június 20-án 11 órakor vettek tőle végső búcsút a budapesti Fiumei Úti Sírkertben.

Ajánlott Cikkek