Hírek

Mazochista Európa: Olaj, gáz, acél…

És itt közel sem fejeződik be a sor. A nyugati lapok győzelmi jelentéseket közölnek arról, hogy az orosz Szeversztal nevű acélipari vállalat, nem teljesíti kötvényei után keletkezett kötelezettségeit, sőt, egyes hírek szerint alkalmazottait sem tudja fizetni. Lehet ennek örülni, csak nincs miért…

Borítóképen: Hidegen hengerelt acél szélesszalag (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Az eredeti feltöltő Szalax volt a hu.wikipedia webhelyről, licenc: CC BY-SA 2.5)

Az ma már egyfajta sport, hogy az oroszokat utálni kell (van ám ennek oka!), és az nem baj, ha az orosz embereknek – mint itt például – nincs fizetésük, vagy éppen valamely nyugati sportklub kirúgja őket, avagy orosz színdarabokat, zeneműveket vesznek le műsorról. Ez egy laza boszorkányüldözés, nem más, de a mai világban ez megszokott, lassan fel sem kapja a fejét az ember… Sajnos.

De vannak ettől húsbavágóbb témák is, hiszen – miközben Oroszországot fojtogatja a világ egyik fele – ez a fél mintha nem gondolná át pontosan, hogy mit is csinál. Azt láttuk, hogy az olaj és a gáz esetében milyen hatásokkal jár Európában (és globálisan) a terv (!), miszerint Európa le akar válni Oroszországról az energiahordozók terén.

Nos, a Szeversztal elleni szankciók – melyek magát a céget, illetve annak tulajdonosát, Alekszej Mosrdasovot is érintik – szögegyszerű következménnyel jártak az európai acél-piacon. Egy hét alatt 40%-kal emelkedtek az acéltermékek árai Európában! És a világ többi részén? Ott is volt némi emelkedés – nem is kicsi! –, de ennek mértéke „csak” 7-8% körüli.

Mi következik ebből? „Csupán” annyi, hogy Európában készlethiány lesz/van, egyes vállalatok nem tudnak termelni, aki pedig mégis hozzájut az alapanyaghoz, drágán fog termelni. De semmi baj, mert Ázsiában, és a világ más térségeiben előállíthatók ezek a termékek!

Semmi baj? Európában „csak” munka, meg termelés nem lesz, ellenben kénytelen lesz venni olyan termékeket, amelyeket eddig helyben gyártott. Vegyük már észre, hogy ez a folyamat nem most kezdődött el, és azt is vegyük észre, hogy az Európából kihelyezett termelés egyre nagyobb problémát okoz!

A szankciók pedig ezt a folyamatot gyorsítják, akárhogy is nézzük! És akkor vegyük sorra; olaj, gáz, mindenféle más ipari alapanyagok, búza… Ezek a termékek mind-mind jóval drágábbak lesznek, mint az elmúlt 10-20 év nagy átlaga.

Európa mazochista? Úgy tűnik… Azzal együtt mondjuk ezt, hogy értjük a szándékot, értjük, hogy mi a cél, de nem értünk egyet a módszerekkel, amik bizony egy kicsit sem szolgálják Európa érdekeit.

Ajánlott Cikkek