Épített örökség Magyarság Nagyjaink Történelem

Mécs Károly 88.: Egy legendás színész ünnepi portréja

Január 10-én ünnepeli 88. születésnapját Mécs Károly, az elismert magyar színészóriás, akit a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjaként tisztel a művészeti világ. 1936-ban született, és már 1958-ban, még a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatójaként, a Nemzeti Színházban tűnt fel. Végzése után, 1961-ben, a magyar színjátszás egyik meghatározó alakjává nőtte ki magát.

Karrierje során a Petőfi Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, a Tháliában és a Művész Színházban is megfordult, emlékezetes alakításokat nyújtva. Mécs Károly neve összeforrt olyan jelentős filmekkel, mint „A Noszty fiú esete Tóth Marival”, „A kőszívű ember fiai”, „Két emelet boldogság”, és „A játékos”. Ezek a szerepek nemcsak a közönség, de a kritikusok elismerését is kivívták.

Rendkívüli szövegmondó képessége a Kazinczy-díj elnyeréséhez vezetett, míg kellemes orgánumát a szinkronszínészként is méltán szeretik a nézők. Mécs Károly a klasszikus és modern darabokban egyaránt mély és felejthetetlen élményeket nyújtott, magával ragadó drámai erejével és a klasszikus polgári férfieszmény megtestesítésével tűnt ki.

A 2013-ban Kossuth-díjjal jutalmazott művész, nemcsak a színpadon és a vásznon, hanem olvasóesteken és könyvbemutatókon is megjelenik, így ápolva a kultúrát és a művészetet. Emlékezetes volt a „Liszt és a költészet” című estje 2015-ben a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

Mécs Károly 88. jubileuma alkalmából méltán emlékezünk meg a magyar színjátszás egyik legfényesebb csillagáról, aki évtizedek óta a színházi és filmes művészet meghatározó alakja, és aki a magyar kultúra kincse marad.

Ajánlott Cikkek