Hírek

Még 700 millió dollár!

A portfolio.hu cikkét változtatás nélkül közöljük.

Virtuális egyeztetést kezdett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) stábja Ukrajnával, ha lezárul a folyamat, akkor megnyílhat az út egy 700 millió dolláros összeg átutalása felé.

Borítóképen: Dollár-bankjegyek (forrás: http://2bgr8stock.deviantart.com/art/Money-Cash-113445826 via commons.wikimedia.org, szerző: Jerikó, licenc: CC BY 3.0)

Az IMF szerdán jelentette be, hogy egy online egyeztetést kezdett az ukrán hatóságokkal, melynek tétje a hitelcsomag következő 700 millió dolláros részletének átutalása. Az egyeztetés időzítése azért érdekes, mert Oroszország támadása után Ukrajnának szüksége lenne a külső pénzügyi támogatásra is, hogy a gazdaságát talpra állítsa. A háborús konfliktussal ugyanis nőtt Ukrajna ráutaltsága a külső forrásokra.

Az IMF még 2020-ban írt alá egy 5 milliárd dolláros hitelkeretről szóló megállapodást Ukrajnával, ezt idén júniusig kiterjesztették. Az ukrán kormány elsősorban az állami vállalatok működésének javítását, illetve a korrupcióellenes lépések meghozását ígérte a hitelért cserébe.

Ukrajna az IMF-hitel mellett 1,2 milliárd eurós segélyt kapott az Európai Uniótól, 1 milliárd dolláros hitelgaranciát az Egyesült Államoktól, illetve további pénzügyi segítséget nyugati országoktól.

Forrás: portfolio.hu

Ajánlott Cikkek