Hírek

„Meg kell mentenünk a bolgár gazdaságot és ipart”

Ezzel a mondattal kezdte mondanivalóját Dobri Mitrev a Bolgár Ipartestülettől, a vele teljes mértékben egyetértő Vasil Velev-vel, a Vasil Velev-vel, aki a Bolgár Ipari Tőke Szövetség képviseletében volt jelent azon az eseményen, melyen Cornelia Ninova gazdasági miniszter tartott megbeszélést tartott a munkaadói szervezetekkel.

Borítóképen: Bulgária gázinfrastruktúra térképe (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ikonact, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„A munkaadói szervezetekkel beszélgettünk, amelyek Bulgária GDP-jének 86%-át és az országban a munkahelyek 82%-át biztosítják. Aggódunk a gázellátás felfüggesztése miatt. Ma a bolgár gazdaság megmentéséről, a munkahelyek garantálásáról, az emberek magasabb jövedelméről és az infláció megállításáról beszélgettünk. – mondta Ninova a Novivi.bg bolgár lap beszámolója szerint.

Úgy tűnik tehát, hogy Bulgáriában nagy lehet a baj, és – mint arról korábban beszámoltunk – lehet is, hiszen értesüléseink szerint az ország mindössze egy hónapra elég tartalékkal rendelkezik.

„Bulgáriában 25 241 gázvállalat működik, és az általuk termelt termelés több mint 40 milliárd leva. Tudja, miről beszélünk. A munkaadói szervezetek határozottan ragaszkodtak ahhoz, hogy a kormány még ma kezdjen tárgyalásokat a Gazprommal. Amiben megegyeztünk, az a gázárak felső határa a Gazprommal való tárgyalások újrakezdéséig. A villamosenergia-támogatások folyósítása addig is folytatódjanak, amíg a helyzet normalizálódik– számolt be Ninova.

Meg kell mentenünk a bolgár gazdaságot és ipart. Ragaszkodunk ahhoz, hogy továbbra is folyósítsák a villamosenergia-támogatást, és kompenzálják a villamosenergia-árak különbségeit. Szintén határozottan kitartunk amellett, hogy egyáltalán nincs más alternatíva az orosz gázra. Maga az EU is azt mondta, hogy 2027-ig nincs mód a felfüggeszteni az orosz gázszállításokat. Felszólítjuk az államot, hogy teljesítse a Gazprommal kötött szerződésben vállalt összes kötelezettségét, ellenkező esetben továbbra is orosz gázt fogunk fogyasztani, de közvetítők által kapjuk. A közvetítők díját ára és nem fogjuk kifizetni azért, mert egy rossz politikai döntés miatt mindenki zsebéből kiveszi a pénzt” – fogalmazott Dobri Mitrev és Vasil Velev.

Igen komoly tehát a kormányon a nyomás, hogy azonnal kezdjen tárgyalni a Gazprommal. Az persze kérdés, hogy erre hajlandó lesz, vagy sem a vezetés, de látszik, a döntést hibásnak tartják a munkaadók, azok, akik a bolgár ipart működtetik.

Ajánlott Cikkek