Hírek

Megbízhatatlan partnerként utalnak Németországra

Súlyos teher Angela Merkel öröksége, különösen úgy, hogy a szocdem és zöld dominálta új német kormányon belül nincs egyetértés abban, hogy mit is kellene tenniük az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. Amíg ezen gondolkodtak, teltek múltak a napok, így hirtelen kapkodni kezdtek. Ez nem jó jel Olaf Scholz kancellár washingtoni látogatása előtt…

Borítóképen: A Bundestag (Németország) 20. választási időszakára vonatkozó koalíciós megállapodás aláírása 2021. december 7-én (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Sandro Halank, licenc: CC BY-SA 4.0)

Úgy tűnik, Németország nem elég kemény az oroszokkal szemben, és ez egyre hiteltelenebbé teszi a német politikai vezetést szövetségeseik szemében. Az pedig egyenesen közröhej tárgyává tette őket, hogy fegyverek helyett mindössze ötezer páncélsisakot küldtek Ukrajnába. Innen kell Scholznak valahogy mentenie, ami menthető…

Látványos, hogy a Zöldek színeiben politizáló Annalena Baerbock külügyminiszter és Scholz kancellár között nincs megfelelő összhang, de most éppen a külügyes segíthet. És segít is… Csakhogy nincs meg benne az a képesség, ami valahogy Angela Merkel idején megvolt; nem tud lavírozni azokon a vizeken, ahol a jobb és a bal partról is veszélyek fenyegetne, azt meg különösen képtelen véghez vinni, hogy esetleg a két parton egymásra acsargókat összebékítse.

Nem, Baerbock megosztó politikus, aki most Kijevben tárgyalásai során elismételte korábbi mondatát, miszerint „Tekintettel országomnak a partnereivel fennálló szoros kapcsolatára, készek vagyunk elviselni a magas gazdasági árat, hiszen Ukrajna biztonsága forog kockán”. Világos beszéd, ugyanakkor egész egyértelmű, hogy csak egy üres diplomáciai szólam, hiszen pontosan tudható, hogy az orosz gázra Németországnak mindenkinél nagyobb szüksége van.

Az nem teljesen világos, hogy a németek miért nem képesek kiállni ország-világ elé, és nyíltan elmondani, nekik Oroszország az egyik legfontosabb gazdasági partner, ezért kéretik kihagyni őket a „buliból”?

Nos, ennek egészen egyszerű oka van; Baerbock és a mögötte állók egyéni ambíciói! Igen, mert ők akarnak Európa erős emberei lenni. És éppen ez teszi őket ripaccsá… Mert be kell látni, hogy Németországnak nincs igazi politikai ereje a nemzetközi színtéren, az pedig, amit Merkel alatt láttunk, nem volt véletlen. A háttéralkuk, a kétoldalú megállapodások hálóján keresztül kialakuló német viszony Európa más országaival mind azt mutatták, hogy nyílt érdekérvényesítésre képtelen a német politika.

Baerbock a tőle megszokott faltörő kos stílusú megnyilvánulása, és az a tény, hogy német katonákat küldenek Litvániába, ilyen körülmények között nem ment a helyzeten.

Mit érhet el Scholz Washingtonban? Egyelőre nem sokat, ugyanis a napokban a washingtoni német nagykövet Emily Haber állítólag arra figyelmeztette kormányát, hogy az amerikai fővárosban egyre többen „megbízhatatlan partnerként” beszélnek Németországról!

A német kancellárnak így most nem is feltétlen az a legfontosabb, hogy miként tud segíteni Ukrajnán, hanem az, hogy visszaszerezze a bizalmat. Ez a két téma viszont összeér… És eddig nem sikerült megoldani az ebből következő problémákat, mert Scholz saját párttársai számára már a rohamsisak is sok volt.

A rossz hír az, hogy Európa vezető gazdasága a legnagyobb kelet-európai befektetőként térségünkre is komoly kockázatot jelent, amikor a külpolitikai játszmákban ilyen amatőr módon „közlekedik”!

Ajánlott Cikkek