Hírek

Megjelent a Wagner csoport Ukrajnában – Eljátsszák Az istenek alkonyát?

A brit védelmi minisztérium közösségi oldalán így ír: „A súlyos veszteségek és a nagyrészt elakadt invázió miatt Oroszország nagy valószínűséggel kénytelen volt átgondolni a Wagner állomány fontossági sorrendjét, amiben Ukrajna került elsőbbségbe az afrikai és szíriai műveletekkel szemben.”

Borítóképen: Bayreuthi színpadi díszlet. A Nibelung gyűrűje. Az istenek alkonya, III. felvonás, utolsó jelenet – Max Brückner díszletének reprodukciója (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Max Brückner (1836-1919), nyomta Otto Henning (18..-19..) Adam Cuerden restaurálása, licenc: A szerző 1919-ben halt meg, így ez a mű közkincs) A kép illusztráció

Ebben a bejegyzésben olvasható az is, hogy „Várhatóan több mint 1000 zsoldost – köztük a szervezet magas rangú vezetőit – csoportosítják át a műveletekre”.

Már februárban írtunk róla, hogy a Wagner csoport tagjai sorra hagyják el eddigi állomáshelyeiket, amit akkor a csoport működésében bevett gyakorlatként jellemezték, mint rotáció, ugyanakkor helyi források arról számoltak be, hogy a távozók helyére nem érkeznek mások…

Ha a britek információja helyes, akkor tényleg elkezdődött egy lassú átáramlás, vissza Oroszországba, ahonnan most Ukrajnába vezénylik a csoport egyes tagjait. Erről így ír a brit védelmi minisztérium:

„Várhatóan több mint 1000 zsoldost – köztük a szervezet magas rangú vezetőit – telepítenek be a műveletekre.”

A Wagner csoport egyébként egy Nyugaton is alkalmazott speciális egységet jelent, hivatalosan egy Private Military Company (PMC), azaz katonai magáncég. Ezzel együtt évek óta hallani olyan híreket, hogy a PMC-kre vonatkozó előírásokat a Wagner rendszeresen megsérti, és valójában tagjai zsoldosoknak tekintendők… Arról, hogy mi is jelent jogi értelemben a PMC, ebben a cikkünkben írtunk:

Maradva a jog által meghatározott funkcionalitásnál, a Wagner az elfoglalt területeken végezhet kvázi békefenntartó tevékenységet, ha viszont igazak a fent említett vádak, akkor azért vannak a térségben, mert igen gyakorlottak a gerilla-harcmodor terén, és kiválóan képzettek lehetnek különböző diverzáns tevékenységek terén is.

A címben említett Wagner opera pedig azért került felemlítésre, mert bizony a csoportnak komoly köze lehet fontos személyek bukásához… Hogy melyik oldalon? Ma még nem tudjuk.

Ajánlott Cikkek