Hírek

Megkezdődött a népszavazás a Donbászon, Zaporozsjéban és Herszonban

Szeptember 23-án, pénteken népszavazás kezdődött az Orosz Föderációhoz való csatlakozás ügyében a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban (DPR és LPR), a Herszon régióban és a Zaporozsje régió felszabadított területein. A szavazás szeptember 27-én zárul.

Borítóképen: Népszavazás Donyeckben. Urna kitöltött szavazólapokkal a donyecki szavazókörben – 2014 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Andrew Butko, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A DPR és az LPR, valamint Zaporozsje és Herszon régió lakosainak túlnyomó többsége támogatja a népszavazás kiírását.

A RIPSI közvélemény-kutatás eredménye szerint a DPR-ben a népszavazáson részt vevő válaszadók 94%-a támogatta a köztársaság Oroszországhoz való csatlakozását. Az LPR-ben a megkérdezett állampolgárok 93%-a támogatja ezt a lehetőséget, a Zaporozsje régióban 87%, a Hersoni régióban pedig 80%.

A népszavazásokat már régóta tervezték, de sokáig csak, mint lehetőséget említették – de olyan lehetőséget, amit reálisan meg is lépnek! – az utóbbi időben viszont jelentősen felgyorsultak a folyamatok.

Szeptember 19-én a DPR és az LPR nyilvános kamarái azzal a kéréssel fordultak a köztársaságok vezetőihez, hogy tartsanak népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról. Alexander Kofman, a DNR elnöke azt mondta, hogy el kell törölni a nem létező határt a két állam között. Másnap a DPR és az LPR parlamentje elfogadta a népszavazásokról szóló törvényeket, és döntött a lebonyolításuk időpontjáról.

Ajánlott Cikkek