Hírek Magyarság Nagyjaink Történelem

Megmérgezték Mátyás királyt? Tébolyító kínok közt halt meg a magyar uralkodó

Mátyás király, születési nevén Hunyadi Mátyás az egyik legjelentősebb magyar királyunk, Igazságos Mátyás néven is előszeretettel hivatkoznak rá. Emlékét népmesék, filmek, mondák őrzik, azonban uralkodói teljesítménye a mai napig megosztja a történészeket. Mint ahogy a halála is, amely úgy tűnik, cseppet sem volt kíméletes.

Borítóképen: Mátyás király emlékmű, Kolozsvár (forrás: wikimedia, szerző: Istvánka, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

I. Mátyás 1458. január 24. és 1490. április 6. között uralkodott. Az emléke pozitívan maradt fenn, azonban egyes szakértők kritikusak: a török veszélyt elhanyagolta, és nyugati hódító hadjáratokra pazarolta az idejét. Ami azonban talán a legjobban megfogta az utókort a karakterében, hogy emberi volt. Legendák szólnak arról, hogy álruhában járt a népe között, holott Heltai Gáspár ezt elég határozottan cáfolta. A források szerint azonban valóban egy közvetlen és igazságos uralkodóról volt szó, aki bátran ment a népe közé, és igyekezett emberien, modern módon és előremutató szellemben vezetni az országát.

A rengeteg mesés történet és anekdota mellett egy dologról azonban kevés szó esik: Mátyás haláláról. A király 1490. április 6-án hunyt el, 47 évesen, Bécs városában. A halálát övező gyanús körülmények szinte már-már egy Agatha Christie-regényt idéznek fel, szóval ugorjunk is fejest bennük.

Mátyás történetírója, Antonio Bonfini számolt be a király utolsó napjairól, óráiról. A leírások alapján később 1889-ben Korányi Frigyes professzor úgy vélekedett, hogy agyvérzés, vagy mérgezés okozhatta az uralkodó halálát. Mátyás egyébként élete nagy részét szerény, tábori körülmények közt élte és rengeteg sebesülést szerzett, amelyek valószínűleg hozzájárultak az egészségének a romlásához.

Úgy hírlik, hogy életének utolsó időszakában már járni is alig tudott, köszvényes lett, illetve a lábai, térdei is betagadtak, így feltételezhető, hogy kínok és fájdalmak között élte le végső hónapjait.

A király az utolsó napjain egy virágvasárnapi szertartáson vett részt, majd ezután súlyos dührohama lett, mivel romlott fügét szolgáltak fel neki. Még Aragóniai Beatrix, Mátyás második felesége sem tudta őt lecsillapítani, majd ezután elkezdett szédülni, jajveszékelni, és feltehetően agyvérzést kapott. Erről árulkodik az a tény is, hogy ezután már nem igazán tudott megszólalni. A halála végül két nappal később, kedd hajnalban következett be.

Ezután terjedtek el a mendemondák, miszerint a felesége mérgezte meg őt, azonban ezt két mai történész, Kubinyi András és E. Kovács Péter is valószínűtlennek tartja. A feljegyzések és leírások alapján nagy eséllyel megállapítható, hogy agyvérzést kapott, amely a beszédközpontjában is kárt tett, és végül ez okozhatta az ikonikus magyar uralkodó, I. Mátyás király halálát.

forrás: promotions.hu

Ajánlott Cikkek