Vélemény Vélemény-cikkeink

Mégsem lesz Budapesten labdarúgó EB mérkőzés?

Amikor kitalálták a 2020-as – elhalasztott – EB teljesen új, és akkor innovatívnak ható lebonyolítási rendjét, nem gondolták, hogy közbeszól egy aprócska kis lény, a koronavírus… Már az alapötletben volt azonban egy igencsak kifogásolható elem, aminek nem sok értelmét láttuk már akkor sem, de most Karl-Heinz Rummenigge megerősítette a korábbi hírt, miszerint az UEFA visszatérhet az egy országban rendezett EB hagyományához, ahelyett, hogy az eredetileg tervezett 12 helyszínes lebonyolítást erőltetnék!

A német ikon mondatai előtt nézzük meg, hogy mi az a korábban is kifogásolt elem, ami miatt most bizony nagyobb a baj, mint elsőre gondolnánk! Most – egyelőre még hivatalosan – úgy álla a dolog, hogy a 6 csoport 12 ország városaiban lép pályára, azaz a csoportmeccsek alatt már utazni kell! Ez alapvetően más helyzet a mostani járvány-időszakban, és mondhatjuk, hogy nem lát jövőbe az UEFA, nem tudhatta, hogy jön a vírus-időszak, ugyanakkor azt már akkor is tudtuk, hogy ez a sok utazás (csapatok és szurkolók, na meg a média) nem éppen környezetbarát megoldása egy Európa Bajnokságnak…

Mert bizony, ha a csoportmeccsek csoportonként egy városban/országban kerülnének megrendezésre, akkor nincs gond, erre van egy már jól működő modell, a neve nem más, mint buborék-torna! Persze ez sem teljesen jó megoldás, hiszen a legjobb 16 közé a csoportelsők mellett a másodikok, valamint a 4 legjobb harmadik kerül. Utazni ekkor is kell, de ezen a ponton lehetne bevetni – amennyiben hat országban rendeznék a hat csoport meccseit – a többi országot! Csak példaként; Baku és Róma között utazgatni vajon mennyi idő, pénz, és légszennyezés?

Hat újabb ország mellett a csoportmeccseknek is helyet adó másik két országban lehetne rendezni a további meccseket, ami azt jelentené, hogy mindössze egyszer kellene utaznia az egész kompániának, és ezzel ugyanúgy mind a tizenkét ország érintett lehetne. De egyszerűbb volna, ha épp megfordítanánk, és csak két másik ország jönne képbe a csoportmeccseket rendezők mellé, ami még kevesebb utazást jelent, de összesen csak nyolc országot érintene a kontinens-viadal. A többi meccset pedig már ezeken a helyszíneken rendeznék.

Ez most így egyben elég bonyolultnak tűnik, de a lényeg az, hogy az eredeti terv eleve nem volt észszerű, és nem volt megfelelő a tekintetben sem, hogy a környezet feleslegesen nagy terhelést kapott volna. De akkor most nézzük, mit nyilatkozott Rummenigge!

„Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a torna különleges rendezésének ötlete akkor vetődött fel, amikor a koronavírus még nem létezett – fogalmazott a Münchner Merkur/TZ című újságnak a sportvezető. Ismerem az UEFA elnökét, Aleksander Ceferin hihetetlenül óvatos a koronavírus kapcsán, így azon gondolkodik, hogy ebben a nehéz időszakban nem lenne-e értelmesebb csak egy országban játszani a tornát.”

Nos, az UEFA elnöke korábban már bizonyította, hogy nem óvatos, hanem csak egyszerűen nincs koncepciója, másrészt pedig pontosan tudható, hogy a top-ligák országai aránytalanul nagy bafolyással vannak az UEFA-ra, így nem kizárt, hogy majd úgy „alakulnak” a dolgok, hogy Nyugat-Európa városai lesznek a rendezők. Nem mellesleg meg kell jegyezni, hogy amíg nem tudjuk, hogy nézők előtt, vagy üres lelátók előtt rendezik a tornát, nincs sok értelme ezen rugózni!

Ajánlott Cikkek