Vélemény Vélemény-cikkeink

Nem az oroszok? Talán a Nemzetközi Energiaügynökség?

Éppen tegnap írtunk arról, hogy milyen okokat ismerünk az Európa szerte jellemzően alacsony gázkészletek magyarázatára. Most Németországból érkezett cáfolat arra vonatkozóan, hogy Oroszország a felelős az alacsony készlekért! Érdekes mindez, hiszen kedden a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) felszólította az orosz partnert, hogy szállítson több gáz! Most akkor mi van? Érdekes dolgokról számolt be Timm Kehler, a Zukunft Gas német földgázipari szakmai képviseleti szervezet szakértője!

Kehler véleménye szerint az, hogy az oroszok direkt kisebb mennyiséget szállítanak, csak a Zöldek kitalációja. Érdekes ez vélemény a választások előtt, de érthető, hiszen a Zöldek mindent üldöznek, ami a legkevésbé is szennyez. Ez önmagában dicséretes, de közben egy kicsit sem foglalkoznak azzal, hogy ennek mi az ára, és hogy ki fizeti meg mindezt. Érzésünk szerint valójában nincs átfogó, mindenre kiterjedő koncepció, a Zöldek még mindig csak ott tartanak, hogy nemet mondanak mindenre, ami szennyez (vagy csak azt gondolják, hogy szennyez…).

De menjünk tovább, mert ez csak egy mellékszál, a szakértő ugyanis a következő kijelentést tette a ZDF csatornán vele készített interjúban:

„Ha a Gazprom által idén Európába leszállított tételeket vesszük, már 40 százalékkal a tavalyi felett állunk.”

Nocsak… Talán akkor nem az a probléma, hogy a kereslet soha nem látott szintre ugrott? De bizony, és erre enged következtetni az is, hogy Kehler elmondta, Ázsia a válság előtti szinten, sőt inkább felette termel!  Azt meg mi tesszük hozzá, hogy Kelet-Európa is túllépett már a válság előtti gazdasági kibocsátás szintjén, és persze a szenes erőművek kapacitásainak gázerőművekkel való pótlása is rettenetes mértékben emeli a keresletet.

Egy gondolat erejéig érdemes kitérni arra, hogy a Zukunft Gas a német gázipari cégeket tömöríti, a legnagyobb szereplőktől egészen a kis önkormányzati közművekig. A szervezet tehát éppen azokat a cégeket fogja össze, amelyek egyrészt pontosan látják, mi folyik a piacon, másrészt pedig ők azok, akik a leghangosabbak lennének, ha igaz lenne az orosz szállítások visszafogása! Nem várt helyről érkezett, de nehéz lenne vitatkozni az oroszokat felmenteni látszó véleménnyel. De akkor miért szökött az egekbe az ár?

„Úgy gondolom, hogy amit az elmúlt időkben tapasztaltunk az csak átmeneti áremelkedés volt, részben spekulációknak köszönhetően.”

Nos, a globális gazdaság hirtelen beindulása, valamint az európai, kitermelhető készletek szinte teljes kimerülése mellett spekuláció is hajtja az árakat. Ebben az esetben viszont a Nemzetközi Energiaügynökség felszólítása megtévesztő, és felveti a kérdést, hogy vajon milyen célt szolgált!

Az áremelkedést nem kis részben ugyanis a félelem tartja fenn, és ha az IEA felszólítása azt sugallja, hogy az orosz szállítások elmaradása az oka az áremelkedésnek, azzal csak még nagyobb pánikot kelt!

És akkor tovább emelkedhetnek az árak… Vajon az IEA abban érdekelt, hogy növekedjenek az árak, és azok magas szinten stabilizálódjanak? Eredeti célja nagyon nem ez, hiszen a szervezet az 1973-as olajválság után jött létre, éppen a nagy piaci sokkok elkerülésére! Az akkor meghatározott alapelvek szerint a készlet-zavarok elkerülése, a kereslet és kínálat egyensúlyának megteremtése a fő feladata.

Vagy netán ez változott azzal, hogy ma már inkább a környezetvédelemre, a megújuló energiára koncentrálnak, a hagyományos energiahordozók kárára? Csakúgy, mint a Zöldek…

Ajánlott Cikkek