Épített örökség Magyarság Történelem

Megskalpolt város

Kevesen tudják, hogy Budapest a második világégésig a kupolák városa volt. Sokszor láthatunk régi képeket a városról, és ma egészen furcsán hat, hogy rengeteg tornyot kupolát látunk. Ezek vagy a háborúban pusztultak el, vagy a háború után egész egyszerűen nem volt rá pénz, azért elbontásra kerültek – a felújítás helyett…

Borítóképen: Kossuth Lajos utca – tornyok mindenütt!

Jó szemlélteti ezt a tényt a Kossuth Lajos utcáról készült két kép, melyek közül a régebbi a második nagy világégés előtt készült, míg a másik napjainkban.

A másik példánt az Andrássy út 2. szám alatt található épület, ami jól mutatja, hogy korábban mennyire gondosan ügyeltek a tetők – és persze a kupolák olyan kialakítására, amelyek az épületek teljes megjelenését sokkal szebbé tették:

A legújabb hírek szerint a Lónyay utca 23. számú ház – amely Ferencvárosban található – hamarosan visszakapja régi kupoláját, ami jellegében jelentős változást fog hozni – amellett persze, hogy ma az épület eléggé lalakott állapotban van…:

Nem tudni, mikor jöhet el az idő, amikor a legtöbb kupola és torony visszakerül, és azt sem, hogy városépítészeti szempontból mindre szükség van, vagy sem, de erre vannak a szakemberek, akik majd eldöntik – na meg a pénztárca…

Ajánlott Cikkek