Hírek

Megszületett a döntés: orosz bankokat kapcsolnak le a SWIFT-rendszerről

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy mely pénzintézeteket érint a döntés. A nyugati nagyhatalmak és az Európai Unió ötpontos cselekvési tervet fogadott el Oroszország elszigetelésére.

Forrás: infostart.hu

Borítóképen: Pénzátutalás (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Consumer Financial Protection Bureau, licenc: CC0 1.0)

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és az Európai Bizottság közös közleményben ítélte el az Ukrajna ellen indított orosz háborút, amely a kommüniké szerint a második világháború óta kialakult alapvető nemzetközi szabályok és normák elleni támadás.

A kommüniké öt pontból álló cselekvési programot is tartalmaz, azzal a kifejezett céllal, hogy ezek az intézkedések még inkább elszigeteljék Oroszországot a nemzetközi pénzügyi rendszertől:

  1. A program első pontja rögzíti a kötelezettségvállalást annak elérésére, hogy egyes – egyelőre meg nem nevezett – orosz bankok kikerüljenek a SWIFT-ből. Ez a lépés lekapcsolja az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről, és így károsítja azt a képességüket, hogy globális szinten tevékenykedhessenek – fogalmaz a nyugati hatalmak közös közleménye.
  2. A második pont szerint a kommüniké aláírói korlátozó intézkedések érvénybe léptetésével veszik elejét annak, hogy az orosz jegybank a szankciók hatásainak gyengítésére használhassa fel nemzetközi tartalékait.
  3. A közös közlemény harmadik pontja fellépést helyez kilátásba mindazon személyek és intézmények ellen, akik vagy amelyek lehetővé teszik az ukrajnai háborút és az orosz kormány káros tevékenységét. A tervezett intézkedések egyebek mellett korlátoznák az úgynevezett “aranyútlevelek” kiadását – vagyis a kezdeményező országok állampolgárságának megadását – a Kremlhez kötődő vagyonos oroszoknak, akik ezekkel az útlevelekkel hozzáférhetnének a kommünikét kiadó országok pénzügyi rendszereihez.
  4. A negyedik pont olyan transzatlanti munkacsoport életre hívásáról intézkedik, amelynek feladata a pénzügyi szankciók hatékony érvényesítése, a szankciókkal sújtott egyének és vállalatok vagyoneszközeinek azonosítása és befagyasztása.
  5. Az ötödik pont alapján a közlemény aláírói mindemellett erősítik együttműködésüket az álinformációk terjesztése és a hibrid hadviselés egyéb módjai ellen.

Úgy tűnik tehát, hogy a Nyugat mindent bevet annak érdekében, hogy Oroszországot pénzügyi és diplomáciai téren elszigetelje a világtól. A kommüniké megjelenése előtt egyébként Zelenszkij ukrán elnök és Boris Johnson egyeztettek, és megállapították, hogy az ukrán ellenállás komolyabb, mint azt az oroszok gondolták, ezért hadműveleteik lassabban haladnak a vártnál.

Eddig az információk, következzen rövid véleményünk!

Ezek után nagy kérdés, hogy Oroszország meddig tud talpon maradni, és az is, hogy ha tényleg hatásosak a szankciók, mi következik. Ma még ezt lehetetlen megjósolni, de azt a lehetőséget sem szabad (sajnos!), hogy a Kreml érezve az idő sürgetését, másként, akár egy totális támadással reagál.

Na ez az, amit mindenképpen le kell kerülni!

Ajánlott Cikkek