Vélemény Vélemény-cikkeink

Mennyi aláírás kell egy EB-döntő megismétléséhez?

Közel 150 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben a július 11-i EB-döntő újrajátszását követelik. Az aláírásgyűjtés kezdeményezői roppant egyszerű indokot találtak a tiltakozásra: szerintük nem volt igazságos! Az elindítók szerint az olaszok sokat szabálytalankodtak és emberhátrányba is kellett volna kerülniük a mérkőzés folyamán. Ezek az érvek majd’ 150 ezer ember szerint elegendőek ahhoz, hogy kezdeményezzék a finálé újrajátszását „egy nem elfogult” játékvezetővel. (forrás: goal.com)

Borítókép: Euro 2020 döntő – Kihagyott tizenegyes (forrás: eb2020.24.hu)

Nagy kérdés, hogy miként is képzelik a dolgot a petíció elindítói, hiszen arra még nem volt példa, hogy szurkolói nyomásra újrajátszottak volna egy mérkőzést. Olyan már volt Afrikában, hogy a szurkolótábor fegyverrel ment ki, és persze neki tetsző eredmény született, sőt volt olyan, amikor a bíró éppen ezen oknál fogva megváltoztatta ítéletét, de Európában nem tudunk ilyen esetről.

A kezdeményezés sok olyan kérdést kinyit, ami mindig is foglalkoztatta a szurkolókat, és abba az irányba mutat, hogy mintha nem lenne jó az irány! Itt már nem csak a bírókba, a bíráskodásba vetett hit ingott meg, hiszen a pártatlanság kérdése a sípmesterek megjelenésével egyidős, hanem arról, hogy hol van a határa a felelősségre vonhatóság, és a befolyásolás között! Eddig az volt a mondás, hogy utólag nem lehet megváltoztatni, vagy újrajátszani mérkőzést – hacsak kifejezetten nem derült fény korrupcióra. De sok esetben még akkor sem, ellenben polgári jogi következmények (hellyel-közzel…) voltak.

Azt nem gondoljuk, hogy most változás áll majd be, nem hiszünk abban, hogy az UEFA, vagy a FIFA jelentős átalakításokat hajtana végre, de elgondolkodtató a két szervezet szerepe, és megér pár mondatot az is, hogy ezek a szervezetek mintha mindenek felett állók lennének. A bizalom korábban sem volt acélos, de a Platini-botrány, vagy a svájci főügyész esete, ahogy Sepp Blatter milliárdos üzelmei egyenesen a mélybe taszították azt!

Márpedig, ha a szurkoló azt látja, hogy a sportági vezetés hajlamos a korrupcióra, és sportszakmai célok helyett sokkal inkább a pénzügyi eredményre hajt, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy tíz- és százezrek írnak alá egy ilyen petíciót. Az senkit nem érdekel, hogy azok, akik gyanúba keveredtek, ma már állnak az UEFA/FIFA alkalmazásában, mivel a szurkolót (mondjunk inkább közvéleményt!) nem a konkrét vezető személyek érdeklik, hanem a vezetés, és az irányítás mikéntje!

Márpedig ebben hosszú évek óta nem változik semmi, az irány maradt, de a sportági vezetés egyre inkább elidegenedik a szurkolóktól, sőt ma már a klubcsapatok, és a válogatottak esetében sem beszélhetünk felhőtlen kapcsolatról. Vajon miért van az, hogy az UEFA keleti tagállamai sérelmezik az őket hátrányosan megkülönböztető európai kupa-rendszer kialakítását, és a javadalmazást, a gazdagabb klubok pedig új versenysorozat indítását kezdeményezték nem is sokkal ezelőtt, mert szintén elégedetlenek azzal, ahogy az UEFA a foci világát irányítja.

És akkor elékezzünk a most szavazásra bocsátott döntőt megelőző teljes EB-sorozatra, ahol az UEFA közel sem konzekvens döntései miatt a szivárványzászló ellopta a show-t a focitól, de pont a döntő volt az, ahol pedig – együttműködésben Boris Johnson miniszterelnökkel – a fair play elveknek kicsit sem megfelelő szabályozással előnyt biztosítottak az angol csapatnak. És a büntetésektől nem is beszéltünk…

Mi lesz a vége a dolognak? A petíciót aláírhatja akármennyi szurkoló is, az UEFA nem fogja újrajátszatni a mérkőzést, és marad, ami eddig; következetlen döntések, diktátumok, klubok, és a tagországok elnyomása marad a gyakorlat. És megvan az esély arra, hogy még szélsőségesebbé válik az a szervezet, ami felett láthatóan nincs kontrollja senkinek és semminek!

A petíciót nyilván döntő többségében angolok, vagy angol-szimpatizánsok írták alá, és azt is meg kell jegyezni, hogy az sem válhat bevett gyakorlattá, hogy egy nem tetsző eredmény után megkérdőjelezhető maga a mérkőzés, és újra kell játszani. De ettől még a felvetett problémák nagyon is létezők! A kérdés tehát nem az, hogy mennyi aláírás kell, hanem az, hogy mikor hajlandó végre változtatni a világ- és az euópai szövetség!

Ajánlott Cikkek