Hírek

Méreg vagy golyó – Dönthet az elítélt Amerikában

A nagyvonalakban a rendszerváltás óta nincs halálbüntetés Magyarországon. Visszatérő vitatéma, hogy egyes kirívó esetekben alkalmazni kéne. Az EU állásfoglalása egyértemű , hogy tagállamban nem lehetséges a büntetés eme formája. Hivatkoznak emberi jogokra, arra, hogy esetleg a bíróság is tévedhet és még sok minden másra is. Az USA némely tagállamában viszont arról folyik a vita, hogy méreggel, vagy golyóval végezzenek ki elítélteket, sőt mi több a döntést a kivégzendőkre bíznák. Nagy dilemma. Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is. Ön visszavezetné a bűntetés ezen formáját?

Méreginjekció helyett a golyó általi halált választhatja két halálraítélt Oklahoma államban, az Egyesült Államokban – mondta el egyikük ügyvédje helyi idő szerint hétfőn.

Donald Grant és Gilbert Postelle jogi képviselőiken keresztül azt szeretnék elérni, hogy a bíróság halassza el a kivégzésüket mindaddig, amíg le nem zárul az a per, amelynek azt kell kimondania, hogy alkotmányos-e az Oklahoma államban alkalmazott, három szerrel végrehajtott méreginjekciós kivégzés.

Az az eljárás február végén kezdődik, de Grant kivégzése január 27-re, Postelle-é pedig február 17-re van kitűzve. 

Lehet, hogy ronda látvány lesz, de abban mind egyetértünk, hogy gyorsabb lenne – mondta a kivégzőosztagos ítéletvégrehajtásról Jim Stronski ügyvéd a bíróságon. A bíró egyelőre nem döntött az ügyvédi indítványról.

A bíróságon szakértőként tett vallomást James Williams orvos, traumatológus, aki behatóan tanulmányozta a golyó általi kivégzéseket, és azt a megállapítást tette, hogy ha legalább négy fegyverből nagy teljesítményű lőszerrel éri találat a szív környékét, akkor a halál olyan gyorsan beáll, hogy az elítélt gyakorlatilag nem érez fájdalmat, és A MÉREGINJEKCIÓVAL SZEMBEN MINIMÁLIS AZ ESÉLYE ANNAK, HOGY A KIVÉGZÉS FÉLRESIKERÜL. Oklahoma államban soha nem hajtottak végre kivégzést golyó által, és eljárásrend sincs az ilyen ítéletvégrehajtásra, de az állam törvényei lehetővé teszik a kivégzőosztagos ítéletvégrehajtást, ha a méreginjekció alkotmányellenesnek bizonyul vagy az a kivégzési mód valamilyen okból nem használható.

origo.hu

Ajánlott Cikkek