Hírek

Merkel után Armin Laschet

Németország nem változtat? Politikai elemzők szerint a CDU új elnökévé választott Armin Laschet a Merkeli politika folytatója. A három jelölt – a Laschet mellett induló Firedrich Merz konzervatívabb, Norbert Röttgen pedig a zöldek felé húz – három irányt jelent, a kongresszus most úgy döntött, nem változtat. Persze Laschet nem egy klón, nyilván vannak olyan céljai, melyek a Merkel vezette párthoz képest változást jelentenek, de a lényeg az, hogy Európa országai számára legalább egy ponton kezd világossá válni, nem lesz komoly változás.

Addig még történik majd egy s más, amíg Laschet lehet majd ősszel a kancellár, de azt már most tudjuk legalább, hogy ő az egyik jelölt, és a bevezetőben írtak szerint tudjuk, hogy mire számíthatunk. Ez fontos, mert 2021-ben az új amerikai elnök nyilván egy teljesen más irányt képvisel majd, mint Trump, így nem lenne nagy baj, ha legalább egy stabil pont maradna a sokismeretlenes nemzetközi politikai egyenletben.

De ki Armin Laschet? Észak-Rajna-Vesztfália, a legnagyobb német állam miniszterelnöke, aki tapasztalt politikus, de sokan vannak, akik alkalmasságát megkérdőjelezik. Ezt a mostani kongresszusi választás is megmutatta, hiszen míg Laschet 521 szavazatot kapott, addig Merz 466-ot, ami döntő fölény, és azt mutatja, hogy sokan szívesebben látnák a konzervatívabb irányvonalat a párton belül. Azt majd csak az őszi választás dönti el, hogy a szavazók, hogy gondolkodnak erről a kérdésről, de tény, hogy a mostani választás nagy kockázata az a CDU számára, hogy ha most nem találták el a három jelölt közül azt a személyt, aki a pártot győzelemre tudja vinni, akkor a kancellárt sem ők adják.

Nézd Armin! Arra megyünk! Jó lesz…?

Márpedig a Gerhard Schrödert 2005-ben váltó Merkel immár 16 éve vezeti Németországot, így a párt számára merőben új helyzetet teremtene, ha nem ők adnák a kancellárt. Az ősz még messze van, és nagyon sok függ attól, hogyan képes kezelni Németország a pandémiás helyzetet, ugyanis Jens Spahn egészségügyi miniszter – aki a járvány kezelésével nagy népszerűségre tett szert – rivális lehet, ahogy a CSU (Keresztényszociális Unió) Markus Söder, Bajojország miniszerelnöke. A járványkezelés pedig nem Laschet erőssége, ahogy hiányosnak vélt angol tudását is hiányosságnak gondolják sokan.

Most tehát még nem változott semmi, és úgy tűnik, hogy van is esély a Merkel által folytatott politika továbbvitelére, a kérdés csak az, hogy ez mennyiben kedvez majd Kelet-Európának. Igen, nagy kérdés, mert Merkel-lel szemben a most vereséget szenvedő Merz bizony merőben másként kezelné a bevándorlás kérdését, mivel pontosan tudja, hogy a munkaerőpiacon nem jelentenek megoldást a 2015-től érkezők, de közben egyre több atrocitás köthető hozzájuk.

Ezen a ponton pedig a keleti tagállamok (figyelem, nem csak Magyarország!) merőben más állásponton vannak, mint a mai német vezetés, így ez egy ütköző-felület, ugyanakkor azért érezhető Merkel megnyilvánulásaiban, hogy a témát kerüli, mert talán már rájött ő maga is, hogy nem feltétlen kezelte jól ezt a kérdést…

Mi vár ránk ősz után? Még nem tudjuk, de lassan körvonalazódik a helyzet. Mert bizony Kelet-Európa német gazdasági érdek-övezet, és az, hogy mi történik a politikában, nekünk is nagyon fontos. Még akkor is, ha Németország pragmatikus hozzáállással a gazdaságot és politikát igyekszik nem keverni…

Ajánlott Cikkek