Hírek

Merkel után nincs tovább?

Úgy tűnik, hogy Merkel olyan erős egyénisége volt a német politikának, hogy távozásával földindulás-szerű változások következnek. Az utódjául szánt Armin Laschet lemondott a pártvezetésről, pedig a kancellár-asszony végig kitartott mellette. Lehet, hogy ez hiba volt, de nem az első… A CDU hibát hibára halmozott már jóval a választások előtt is, ez az elvtelen kitartás csak egy volt a sok közül, de kétségtelenül feltette az i-re a pontot!  Nézzük végig, mit hibáztak el a CDU háza táján!

Kezdjük ott, hogy Angela Merkel túl korán jelentette be távozását, és talán azt sem kellett volna azonnal leszögezni, hogy teljesen visszavonul, talán elég lett volna a választások utánra hagyni ennek bejelentését. Kétségkívül fair lépés volt, mert bizonyos szempontból nem túl etikus abban a tudatban hagyni szavazni az embereket, hogy Armin Laschet mögött ott lesz az ex-kancellár, majd a választások után kiderül, hogy mégsem, de ennél sokkal komolyabban is vétettek már az egyébként íratlan szabályok ellen.

Mert a cél nem is feltétlen az lett volna, hogy megtartsák a hatalmat, hanem azért tartsák meg a hatalmat, hogy a baloldal ne hódítsa el a német kormányzati pozíciót is! Mert bizony az Európának sem mindegy, hogy ki irányítja Németországot, ahogy az sem, milyen az összetétele a Bundestagnak. Ha kivesszük a képletből a politikát, akkor sem mindegy, mert bizony a baloldali kormány sokkal nagyvonalúbb lesz az eddig mindig feszes német költségvetés kapcsán, mert a pénzügyi stabilitásnál fontosabbnak tartanak olyan témákat, minta környezetvédelem, vagy az adópolitika.

Ez nem lenne nagy baj, de azt tudjuk, látjuk, hogy a Merkel-féle vezetés működött, hivatali ideje alatt Németország egyértelműen jó irányba haladt. Az igaz, hogy jobboldaliként Merkel sok baloldali elemet is belevitt politikájába, de még mindig elmondható volt, hogy azért végül a nagy döntéseknél csak a jobboldali értékek mentén haladt! És ez az a pont, ami talán szintén hiba volt! A Wilkommenskultur, illetve annak beismerése, hogy hiba volt beengedni ellenőrizetlenül milliókat az országba, egyaránt gyengítette a jobboldalba, a jobboldali értékekbe vetett bizalmat.

A baloldali szavazókat nem elégítette ki, hogy Merkel sokszor engedékenynek mutatkozott velük szemben, viszont sok jobboldali szavazót visszatartott attól, hogy a CDU-ra szavazzanak 2021-ben!

Laschet nem egy karizmatikus figura, az ő kiválasztása, mint utód, szintén nem volt jó döntés. Igen, Merkel azzal, hogy egy kedélyes nagymama álarca mögött sokszor igen kemény döntéseket hoz, és sok esetben olyan háttéralkukkal szolgálja hazája érdekeit, mint például az Északi Áramlat 2 befejezésének engedélyezése Washington által, kifejezetten karizmatikus vezetővé tették! Laschet onnantól kedve, hogy a nagy áradások idején idétlenül nevetgélt az interjúalany háta mögött, valójában esélytelenné vált, mert onnantól kezdve egész egyszerűen nem tudott új támogatókat megnyerni magának. Sőt…

Figyelem, ez még július közepén történt, amikor még bőven lett volna lehetőség arra, hogy a CSU jelöltje, Markus Söder vegye át a pártkoalíció kancellár-jelöltségét! Söder népszerűbb, és természetesen közismertebb figurája a német politikai életnek, hiszen több, mint 10 évig különböző bajor minisztériumokat vezetett, 2018-tól pedig Bajoroszág miniszterelnöke. Az igaz ugyan, hogy a CSU kancellár-jelöltsége mellett korábban rossz tapasztalatai voltak a CVDU/CSU-nak, hiszen a kísérlet sem Franz Josef Strauss (1980), sem Edmund Stoibert (2002) esetében sem járt sikerrel, és ők sem voltak „futottak még” kategória, de most a népszerűségi mutatók ellenében „fogadtak” Laschetre.

Még egy fontos tudnivaló Laschetről; 2005 és 2010 között Észak-Rajna-Vesztfália Családügyi, Nőügyi és Integrációs Minisztériumának államminisztere volt, és a CDU migrációs politikájával kapcsolatos nézetei miatt a belső pártkritikusok gúnyosan Török-Arminnak nevezték. Ez sem biztos, hogy a jobboldali szavazók mozgósítása irányba hatott, mert bizony érezhető, hogy Németországban is kezd tele lenni a hócipő a bevándorlókkal, különösen azok körében, akik konzervatívnak vallják magukat!

Ezek mind személyekre visszavezethető hibák voltak, ugyanakkor a stratégia sem volt megfelelő: a nagykoalíció lehetőségét mintha eleve kizárta volna a CDU/CSU pedig – mint az eredmények mutatják! – egy SPD-SDU/CSU megegyezés után már eléglett volna bevenni a Zöldeket, vagy a liberális FPD. Ennek a lényege pedig nem más, mint hogy a most leköszönő Merkel-kormány nem nagyon változott volna (most is az SPD-vel kormányoznak), és nem a Zöldek, meg az FPD diktálna a legtöbb szavazatot adott pártnak, hanem a két legtöbb szavazatot kapott párt tarthatna köztük „szépségversenyt”!

Sem a Zöldek, sem a liberális FPD nem lenne olyan alkupozícióban, mint most, így jelenlétük kevésbé változtatna az eddigi irányon, mint az, hogy most az SPD alkudozik a Zöldekkel, és a velük már előzetes megállapodást kötött FDP-vel.

Persze az SPD igyekszik úgy tenni, mintha valódi alkupozícióban lenne, és azzal kampányol, hogy nem zárkózik el a CDU/CSU-tól sem, ha nem tud megegyezni a Zöldekkel és az FDP-vel, de ez – ahogy Laschet lemondása is mutatja! – inkább csak tárgyalástechnikai momentum, mint komoly mondás! Mert bizony a tárgyalások elkezdőtek, és könnyen lehet, hogy jelentős váltás következik a német politikában, ami mind a belföldön, mind Európa keleti felében komoly változásokat hozhat.

Sajnos a mi szempontunkból inkább negatív változásoknak nézünk elébe, de ne hamarkodjuk el a dolgokat, hiszen úgy áll a dolog, hogy Németország bár komoly tényező, de keleti partnereik kezében is vannak igen jó lapok, amiket kijátszanak, ha az szükséges!

Van tehát élet Merkel után, de akár nagyon más is lehet, mint eddig volt… A CDU-nak pedig meg kell találnia azt az embert, aki tényleg képes lehet Merkel örökségét átvenni.

Ajánlott Cikkek