Vélemény Vélemény-cikkeink

Mert Ferenc Józsefnek Bosznia kellett…

Ugye ismerős a meglehetősen kétértelmű mondat, ami arra a kérdésre adja meg a választ, hogy miért tört ki az első világháború. Ez csak vicc, nem sok valóságalapja van, ugyanakkor a boszniai szerbek nem viccelnek, amikor Bosznia-Hercegovina széthullásával fenyegetnek! Márpedig a boszniai szerb pártok és politikusok bejelentették, hogy nem vesznek részt a szövetségi testületek és a kormány munkájában sem! Az ok egy jogszabálytervezet…

Borítóképen: A mostari Öreg-híd Bosznia-Hercegovinában (forrás: turizmus.com)

Igen, egy tervezet, ami hamarosan jogerőre emelkedhet, és többek között azt is tartalmazza, hogy a srebrenicai népirtás tagadása büntetendő. Milorad Dodik kerek-perec kijelentette, hogy a törvény életbe lépése az ország felbomlásához vezethet! Márpedig most úgy áll, hogy a tervezet több is, mint csak egy „vitairat”, hiszen Valentin Inzko, a nemzetközi közösség leköszönőben lévő boszniai főképviselője múlt pénteken hozott kötelező érvényű rendelkezést, melynek értelmében a srebrenicai népirtás, valamint más emberiesség elleni bűnök tagadása hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók!

De miért a tiltakozás a szerbek részéről? Srebrenicában – ahogy ezt a Hágában székelő Volt Jugoszlávia Nemzetközi Bűnügyi Bírósága megállapította – 8.700 bosnyákot végzett ki Ratko Mladić vezetésével, a Szerb Köztársasági Hadsereg (Vojska Republike Srpske, azaz VRS). A VRS mellett a „Skorpiók” néven ismert szerb katonai alakulat is részt vett a mészárlásban. Ezt a szerbek is elismerik (többé-kevésbé…), de azt már nem, hogy ez népirtás volt. Mert – ellentétben a bírósággal – szerintük ugyan vétettek, de ez legfeljebb csak háborús bűncselekménynek minősíthető!

Igen ám, de Hágában úgy találták, és az bíróság egyhangú határozata is kimondja, hogy a cél a Srebrenicában élő negyvenezer boszniai muszlim kiirtása volt, egy olyan népcsoporté, amely az egész boszniai muszlim közösséget szimbolizálja. Így tehát ez egy etnikai tisztogatás, amit ilyen formán népirtásnak minősítettek. Igen ám, de annak idején – és talán most is – a szerbek szerint azért volt szükség a bosnyákok ellen fellépni (ma már talán elismerve, hogy nem így kellett volna), mert a bosnyákok mindegyike – ha katona, ha civil – ellenség volt, mert egységesen mindenki fegyvert fogott ellenük.

A vitát nem fogjuk eldönteni – nem is tisztünk! -, de azt azért meg kell jegyezni, hogy nem volt igazán jó húzás az osztrák diplomata, Valentin Inzko részéről meghozni a kötelező érvényű rendelkezést Bosznia-Hercegovinát ugyanis egy viszonylag gyenge, háromoldalú, etnikumközi elnökség köti össze, hiszen a daytoni egyezmény értelmében az egykori Bosznia két részre szakadt, a Bosznia-hercegovinai Föderációra és a főként szerbek lakta Szerb Köztársaságra. Ha most felbomlik az elnökségen alapuló kormányzás, az bizony tényleg az ország felbomlásához vezet…

Azon túl pedig, hogy nem volt szerencsés ezt a rendelkezést meghozni, az időzítés arról tanúskodik, hogy maga Inzko is pontosan tudja, hogy ezzel kiengedte a szellemet a palackból! A főképviselő mandátuma ugyanis – hogy, hogy nem… – augusztus elsejéig szól, így akár az is előfordulhat, hogy nincs is az országban… Ez pedig így elég gyáva tettnek hat, de érvelése szerint azért várt eddig, mert azt gondolta, hogy az ország politikusai maguk hozzák meg ezt a határozatot, de ez nem történt meg.

Fontos tudni, hogy a szerbek csak egy álláspontnak tartják a hágai bíróság határozatában foglaltakat, és egyértelműen tagadják a népirtás tényét – márpedig az Inzko által bevezetett rendelkezés ezt hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel „honorálhatja” a bíróság! Ennél a vitánál talán még fontosabb – viszont komoly következményei vannak! -, hogy a volt Jugoszávia felosztása szerb nézőpontból szemlélve látványosan emlékeztet Magyarország trianoni megalázásához!

Országhatárok, és a beszélt nyelvek a volt Jugoszlávia területén – 2006 (forrás: Wikimedia Commons / PANONIAN, Kwamikagami)

Ha jobban megnézzük, elsőre látható, hogy annak a felosztásnak, amit daytoni béke néven (micsoda képmutatás már a név is!) kiötlöttek a nagyhatalmak, annak a világon semmi értelme nincs! Helyesebben; nagyon is sok értelme van! A cél a büntetés, méghozzá azzal, hogy Szerbiát elzárták a tengertől, és a szerbek által lakott területeket feldarabolták. Ha jól megnézzük, pontosan mutatja a térkép, hogy Montenegro kifejezetten a tengeri kapcsolat megszüntetése okán akkor, amekkora, de területének döntő részét szerbek lakják, és így van ez a Szeb Köztársasággal is, amit viszont belekényszerítettek a Bosznia-hercegovinai Föderációval Bosznia-Hercegovina megalapításába!

Szerbia tehát nyugat felé önmagával határos lett… Az pedig a sors furcsa fintora, hogy – visszautalva a viccre – most újra egy osztrák (ha nem is Habsburg) miatt lehet felfordulás a Balkánon! Persze ez csak egy véletlen, az alapvető probléma ugyanaz, mint Magyarország esetében; egész egyszerűen csak a példás büntetés vezette a döntnököket akkor, amikor a térség „rendezésére” sort kerítettek! Azzal meg már nem foglalkoznak, hogy ez soha nem múló feszültséget szül, azt pedig pontosan tudják, hogy az Európai Unió még a tagjai vonatkozásában sem hajlandó kisebbségnek tekinteni a nemzeti kisebbségeket…

Ilyen az, amikor nem a béke a cél, hanem a megosztás! A népirtásról szól vita pedig valójában elméleti kérdés, a valós problémát itt is a határok jelentik!

Ajánlott Cikkek