Magyarság Tájak/korok

Mi a dödölle

borítókép : hungarytoday

dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű, laktató étele. Régen a szegények eledeleként tartották számon. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el. A dödölle főtt krumpliból és búzalisztből gyúrt masszából készül. A zsírban lepirított gombócokat pirított szalonnával, hagymával és tejföllel tálalják.

A palócoknál és Mátra alján ganca néven ismert, Vas megyében dödölle, Zalában sok helyen a dödölle mellett krumpligánicának is hívják. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinke a neve. Borsodszentgyörgy településen krumpliganca néven ismert. Baranya és Somogy vármegyében gánicának nevezik.

Nagykanizsán, a „Dödölle fővárosában” rendezik meg a kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivált. 2006-ban a Guinness rekord kísérlet sikerrel járt, miszerint 2331 adag dödölle készült el. A Fesztiválra minden év szeptember elején kerül sor.

A dödölléről gyermekdal is szól:Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle,Ettél belőle.Kertbe mentek a tyúkok,Mind megették a magot.

 • 7 közepes db burgonya
 • 30 dkg finomliszt
 • 1 nagy fej vöröshagyma
 • 3 ek napraforgó olaj (vagy sertészsír)
 • só ízlés szerint
 • 3 ek tejföl

Elkészítés

 1. A krumplit meghámozzuk, kockára vagy karikára vágjuk, megmossuk, és feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Megsózzuk.
 2. A hagymát felaprítjuk, olajban vagy zsírban aranysárgára pirítjuk.
 3. Ha megfőtt a krumpli, vízzel együtt összetörjük, de nem vesszük le a tűzről. Kása állagúnak kell lennie.
 4. Még mindig a tűzön hagyva, beledolgozzuk a lisztet fakanállal, de lehet géppel is (dagasztókarral). Azért írtam, hogy kb. 30 dkg liszt, mert nagyban függ a krumpli fajtájától, hogy mennyi lisztet vesz fel. Egy jó sűrű, kemény masszát kell kapnunk. Most már levehetjük a tűzről.
 5. Egy serpenyőbe teszünk egy keveset a hagymás olajból, majd olajos kanállal fél tojásnyi galuskákat szaggatunk, megpirítjuk, megszórjuk hagymával, és tálalhatjuk is

források : wikipedia magyaretkek arcanum

Ajánlott Cikkek