Mások írták Vélemény

Mi a magyar konzervativizmus?

Rod Dreher szerző – miután Magyarországon járt, és megtapasztalta, hogy milyen innen látni a világot – írt egy véleménycikket, ami azt mutatja, hogy a Nyugat nem érti (mert nem akarja érteni!) Magyarországot. Nem akarja, mert számára jobb, kényelmesebb, ha egész egyszerűen ellenséget kreál belőle. Ellenség ugye mindig kell… De nézzük az írást, ami sok szemet felnyithat végre, ha csak nem direkt zárulnak a szemhéjak, mert nem akarnak látni, elég a sötétség…

Szerző: Rod Dreher,

The American Conservative

Az amerikai politikai és médiaelit nem tudja, hogy a magyar kormány miért teszi azt, amit tesz.

Matt fiam és én megdöbbenve tapasztaltuk tavaly nyáron Magyarországon, hogy az elmúlt évszázad magyar politikai gondolkodásának meghatározó ténye a trianoni szerződés. »Trianon«, ahogy ők hívják, az a szerződés, amely Magyarországgal foglalkozott az első világháború után, és amely Nagy-Magyarországot egy csonka állammá degradálta, területének kétharmadát elvette. A magyarok ezt nemzeti katasztrófának tekintik, a szlovákok, románok és más kisebbségek, akik akkoriban magyar uralom alatt éltek azokon a területeken, és akik Trianon által saját földet kaptak, egyáltalán nem tartják katasztrófának. Matt ezután azt mondta:

„Nem kell egyetértened a magyarok álláspontjával ahhoz, hogy felismerd, mennyire fontos számukra ez a kérdés, és hogy ezt figyelembe vedd, amikor megpróbálod megérteni, miért gondolkodnak úgy, ahogyan gondolkodnak.”

A Magyarországon töltött idő felnyitotta a szememet, mert rávilágított, hogy az amerikai kormányzati, politikai és médiaelit mennyire szándékosan nem tudja, hogy a magyar kormány miért teszi azt, amit tesz – és hogy Orbán Viktor lecserélése egy EU-barát liberálisra valószínűleg kevésbé változtatna a helyzeten, mint azt sok nyugati gondolja. Magyarország az előző évszázad nagy részében a nagyhatalmak kegyelmének volt kiszolgáltatva. Trianont a győztesek kényszerítették ki, és megosztották az országot. Aztán a második világháború után a szovjetek gyarmatosították Magyarországot, és negyven évig fogva tartották. Minden magyar, legyen bármilyen politikájú, mélyen a csontjaiban érzi a megalázottság érzését. Még sok liberális, az Európai Unióval együttműködni vágyó magyar is érzi magában szabadsága és önrendelkezése bizonytalanságát.

Ha meg akarjuk érteni, hogy a magyarok miért gondolkodnak úgy, ahogyan gondolkodnak – az EU-ról, a bevándorlásról és sok más dologról –, akkor tisztában kell lennünk ezzel a történelemmel:

egy sajátos közép-európai nép történelmével, amelynek saját, egyedi nyelvével folyamatosan küzdenie kellett a leigázás ellen, és identitását és cselekvőképességét a megszállók alávetették. Ettől még nem lesz igazuk a magyaroknak ebben vagy abban a kérdésben, de segít megérteni a nézőpontjukat.

Szeretném felhívni a figyelmet Orbán Balázs, a budapesti Mátyás Corvinus Collegium vezetőjének, a miniszterelnök egyik főtanácsadójának új esszéjére.

Ebben a magyar konzervatív gondolkodás és az angolszász konzervatív gondolkodás közötti különbségeket tárgyalja. Vegyük például ezt: Az angolszász országok általában hosszú tengerparttal rendelkeznek. Ezért történelmük során mindvégig tengeri és kereskedelmi hatalmak voltak, és gyakran alapítottak tengerentúli gyarmatokat. Ennek egyik következménye volt, hogy gyakrabban találkoztak idegen kultúrákkal, és ennek következtében rendszeresen meg kellett határozniuk az idegen kultúrák viszonyát a sajátjukhoz. A kontinentális hatalmak alapvetően tartanak a nomád népek megjelenésétől, míg a tengeri hatalmak maguk is nomádok.

Forrás: theamericanconservative.com via mandiner.hu

Ajánlott Cikkek