Hírek

Mi kell még? A drága energia után élelmiszerhiány is jöhet…

Abban a pillanatban, hogy Ukrajna elrendelte bizonyos élelmiszeripari termékek exportját, valamint az Oroszország elleni szankciók megszülettek, kiderült, hogy az ebből fakadó áremelkedés csak az első csapás, hosszabb távon bizony komoly élelmiszer áremelkedésre, illetve élelmiszerhiányra kell számítani a világ több régiójában is.

Borítóképen: Magyar fehér kenyér – Lőkösháza (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Takkk, licenc: CC BY-SA 3.0)

Ennek oka sokrétű, de az ukrán export kiesése komoly érvágás, és kérdéses, hogy az idei terméssel mi lesz, most ugyanis kisebb baj is nagyobb az Ukrajna fő gabonatermő területeit veszélyeztető háború közepette, mint a földek művelése. Nem hanyagság ez, a katonai védekezés minden erőforrást elszippant; a munkaerő, az üzemanyag, a gépek és berendezések is hiányoznak. Arról nem is beszélve, hogy a háború folytatásában sok eszköz és erőforrás semmisülhet meg.

Erre rátesz egy jókora lapáttal, hogy Oroszország a Kínával kötött megállapodások értelmében mezőgazdasági exportját kelet felé irányítja, és most jött a hír, hogy a műtrágya exportját leállítja Moszkva. Ez részben kényszerű lépés, hiszen a nagy konténerszállító cégek, a dán Maersk és a svájci Mediterranean Shipping Co. is felfüggesztette tevékenységét Oroszországban.

Ez pedig ezt jelenti, hogy tengeri úton nagy mennyiségben nem juttatható el a műtrágya, illetve azok alapanyagai. Persze vannak gyártói kapacitások a világ más részein is, ugyanakkor a műtrágyagyártáshoz igen nagy mennyiségben szükséges gáz ára az egekben van, így vagy a gyártók halmozzák a veszteségeket, vagy pedig a mezőgazdasági termelők csak olyan áron kapnak műtrágyát, ami árrobbanást okoz az élelmiszerek piacán!

A fentiek okán szakértők azt mondják, hogy nem lesz elegendő műtrágya, a termelés szintje erősen visszaesik, így az áremelkedés mellett komoly élelmiszer-hiány is kialakulhat.

Az elsősorban érintett területek a következők: Latin-Amerika, Közép-Európa, valamint Ázsia. Ez utóbbi alól talán csak Kína lehet kivétel, de az árakban ott is megjelenhet a globális méretű élelmiszer-hiány.

Sokat hallani arról, hogy Oroszország elszámolta magát Ukrajna lerohanásával kapcsolatban, mert olyan erőkkel találta szembe magát, amilyenekre valójában nem számított. Nem kellene átgondolni jobban a szankciós stratégiát, hogy a Nyugat ne kövesse el ugyanazt a hibát?

Sajnos a szankciók átgondolására nemigen számíthatunk, ugyanis, ha megnézzük a sérülékeny régiókat, nem találjuk ott Nyugat-Európát és az Egyesült államokat… Márpedig, ha nekik ugyan fáj, de nem hasogat a fejük a szankciók visszaható ereje miatt, akkor nem számíthatunk változásra.

És mi lesz a sérülékeny régiókkal? Majd megoldják valahogy, nem a mi problémánk – gondolják Nyugaton.

Ajánlott Cikkek