Hírek

Mi zuhant le Zágrábban?

Andrej Plenkovics miniszterelnök pénteken a zágrábi repülőgép-szerencsétlenségről beszélgetett Zoran Milanovics államfővel, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, a horvát kormány minden érintett tagjával, Tomislav Tomasevics polgármesterrel és Mario Nobilo NATO-nagykövettel – írja az index.hr.

Borítóképen: Tupolev Tu-141 a Központi Légierő Múzeumban (forrás: DR-3 / M-141 REYS (TUPOLEV) via commons.wikimedia.org, szerző: Peter Albrecht Budapestről, Magyarországról, licenc: CC BY-SA 2.0)

Egyelőre nincs hivatalos álláspont arról, hogy mi is lehetett a gép pontos típusa, de a becsapódás tény, és az valószínűnek tűnik, hogy Románia és Magyarország légterén át érkezett Zágrábba a szerkezet. Megmutatjuk, amit tudni lehet, illetve tudni vélnek a helyiek:

A helyszínen készült videó. Sokat nem látni belőle, de elhisszük, hogy egy ismeretlen szerkezet lehetett:

A gép állítólagos útja:

“Lezuhant Jarunban (Zágráb, Horvátország) egy orosz kinézetű drón, amelyet valószínűleg Yarun városába (Ukrajna) szántak. Valaki elgépelt? Mindenesetre komoly kérdések merültek fel a NATO és a szövetségesek készenlétével kapcsolatban, mivel a 6 tonnás drón észrevétlenül 17 percet repült Románia és 48 percet Magyarország felett.”

“Tegnap este a horvátországi zágrábi Jarun szomszédságában zuhant le tegnap este egy pilóta nélküli, orosz kinézetű repülőgép, amelyet valószínűleg az ukrajnai Yarun városába szántak, mintegy 1000 km-re. Most megnézem, vannak-e olyan helyek Ukrajnában, amelyek hasonlítanak az utcám nevére.”

Tomoslav Globan szerint ez a szovjet korszakból származó Tu-141-es drón az, ami valószínűleg tegnap este zuhant le Zágrábban:

Korábban Ukrajna felett lelőttek egy ilyen gépet:

Egyelőre ennyit tudunk a történtekről, és természetesen a videókban foglaltakat illik némi fenntartással kezelni, ugyanis nem tudhatjuk, hogy az egyes bejegyzések szerzői milyen jártassággal bírnak a haditechnika terén.

Ajánlott Cikkek