Foci Sport Vélemény Vélemény-cikkeink

Miért éppen Lipcse?

Szoboszlai Dominik az utóbbi évek legnagyobb tehetsége, és a mostani átigazolásával a valaha volt legértékesebb (értsd: a legtöbbet fizették érte!) magyar labdarúgó. Az összeg természetesen önmagában nem értékmérő, hiszen a fociban az utóbbi 20 évben annyira elszaladtak az igazolási díjak és a fizetések, hogy pénzügyi értelemben egész egyszerűen nem lehet összevetni akár még Gera Zoltán szerződéseivel sem, hogy a korábbiakat ne is említsük!

Igazán nem szeretnénk az átigazolás miatti örömöt elrontani, és az nem összevethetőség ellenére is óriási öröm, hogy újra van „leg” a magyar fociban, de nem tudunk elmenni a tény mellett, hogy a vevő és az eladó végső soron ugyanaz a személy (annak cégein keresztül), így az ár semmi egyébről nem szól, mint pénzügyi manőver, adóoptimalizálás, vagy éppen tőkatranszfer a cégcsoport egyes vállalatai között.

Az Izland elleni győztes gól – amivel Szaboszlai kilőtta a válogatotat az EB-re! – utáni gólöröm

Persze ez nem jelenti azt, hogy ennek az igazolásnak nincsenek sportszakmai okai, azt meg végképp nem, hogy ez nem lenne nagy eredmény, de ismerjük fel, hogy ebben az esetben a pénzről beszélni egész egyszerűen értelmetlen! Ma még!

„Meg kellett neki mutatnunk, hogyan akarjuk használni a csapatunkban és hogy milyen fejlődési lehetőséget kínálunk neki. Hogy milyen a mi utunk, mik a céljaink és ebben neki milyen szerepe lesz. Ez számunkra teljesen normális, a játékosok ugyanis egy-egy lépésben gondolkodnak mindig a karrierjük idején. Neked pedig az a dolgod, hogy megmutasd, hogyan lehetsz a segítségükre. Szerintem nekünk ezt sikerült is jól bemutatnunk.”

A nyilatkozat Markus Krösche-től származik, aki (figyelem!) ezzel a pár mondattal nem csak a játékost, hanem az RB-csapatokat is építi, „brandingeli”, ha úgy tetszik. A helyzet ugyanis nem más, mint hogy Dieter Mateschitz (RB-tulajdonos) tanácsadói – a mi legnagyobb örömünkre! – úgy látják, hogy Dominik még egyáltalán nem érte el azt a szintet, ami potenciálisan benne van, amikor pedig a legmagasabb árat lehet elkérni érte!

Ez az a pont tehát, ahol érdemes lesz pénzről beszélni! És ez az a pont, ami a legnagyobb jó hír számunkra; a sportvezetők, és ebből fakadóan a pénzügyérek is úgy látják, hogy Szoboszlai Dominikban sokkal több van, és amilyen jól felépített vállalatcsoport az RB, ezt ki is fogják belőle hozni! Ahogy eddig, úgy ezek után is egy megtervezett úton, az egyes lépcsőkön keresztül a top-játékosok „ligájába” igenis oda fog érni a magyar válogatott kiválósága!

Haaland nyakában Szoboszlaival – a Salzburg játékosaiként

Figyelem, a fenti bekezdésben van az a logikai kulcs, ami működőképessé teszi az RB modelljét – ahogy más, szintén önerőből játékosok felépítésére szakosodott klubok is (pl. Ajax) -, ami nem más, mint hogy a szakmai munka adja az alapját a pénzügyi munkának, és nem fordítva! Helyesebben; Dieter Mateschitz sok-sok eurómillió befektetésével olyan csoportot épített ki, ami sportszakmai szinten képes a feladat megoldására, és ha 2-3 évente felépítenek egy Haaland-ot, vagy Szoboszlait, akkor minimum önfenntartó lesz a modell, de inkább még pénzt is termel.

Itthon ezt kellene valahogy megugrani…

Ajánlott Cikkek