Hírek

Miért nyüszít Ukrajna? A szárazföldi technikák összevetése – harckocsik

Az előző részben Ukrajna és Oroszország szárazföldi élőerő létszámát hasonlítottuk össze, most pedig a technikai oldal következik.  Fontos kiemelni, hogy írásunk nem terjed ki a katonák egyéni felszereléseire, mivel azok viszonyleg gyorsan változhatnak, illetve sok esetben nincs pontos információ ezekről, hiszen Oroszország önellátó ezen a téren (is), a másik oldalon pedig még a kijevi vezetés sem biztos, hogy pontosan tudja, milyen hadfelszereléseket küldtek a támogatók… De nézzük a földi hadviselés eszközeinek összevetését!

Borítóképen: Az orosz Armata

Harckocsik: 2.060 vs. 20.720 (szorzó: 10,1)

Korábbi cikkünkkel kapcsolatban olvasóink jelezték, hogy a légierő kötelékébe sorolt gépek közül több inkább már csak ócskavasként, vagy alkatrész-bázisként szolgálhat. Mi ezt nem tudjuk pontosan ellenőrizni, azt viszont feltételezzük, hogy ez mindkét oldalon hasonló mértékben érinti a technikát, így véleményünk szerint az arányokon érdemben nem változtat.

Nos, harckocsik tekintetében hagyományosan erősnek számít mindkét fél, ugyanakkor a tízszeres szorzó megmutatja, hogy ezen a téren is komoly orosz erőfölény van. Meg kell jegyezni, hogy egy esetlegesen nemzetközivé eszkalálódó összecsapásra kerülne sor, az orosz csapatok minőségben nem minden téren venné fel a harcot, de a mennyiséggel ezt ellensúlyozhatja némileg. Nézzük tehát, hogy milyen gépek alkotják a két haderő harckocsi-parkját!

Az ukrán erőket a T64 (1.300 db.), a T72 (630 db.), illetve a T-80 (130 db.) alkotják. Még a legmodernebb T-80 is elég korosnak számít (mint típus), hiszen a T-64 alapjaira fejlesztett harckocsit még 1976-ban rendszeresítették a Szovjet Hadsereg szárazföldi erőinél. Akkoriban unikumnak számított, hiszen ez volt a világ első gázturbinás harckocsija! Gyanúnk szerint Ukrajna a T-80D változatot használja – melyet ők gyártottak -, de ez diesel motorosra alakított verzió.

Az oroszoknál vélhetően többségben van a T–80 új, 1987-ben rendszeresített T–80U(M), amit 185–220 db reaktív páncélkazettával szereltek fel. Ezek nagyobb védelmet nyújtanak a kumulatív lövedékek becsapódásakor. Itt kell megjegyezni, hogy minden típust lehet korszerűsíteni, ezzel jelentősen javulhatnak a harci képességek, ugyanakkor az új típusokat nem képesek pótolni.

Ukrán T-64BV akcióban (1000 lóerős 6TDF motor, 1V517 ballisztikai kalkulátor, 1G21 lézertávmérős irányzótávcső, Kontakt-1 robbanó-reaktív páncélzat)
T-90 és T-80 harckocsik akcióban (Klimov GTD–1250 1.250 lóerős motor, 185–220 db reaktív páncélkazetta, 125 mm-es 2A46 típusú simacsövű harckocsiágyú, folyamatosan modernizált elektronika)

Az orosz harckocsi-paletta szélesebb; T-62 2.400 darab, T-64 2.000 darab, T-72 8.900 darab, T-80 3.450, T-90 550 darab, T-14 Armata 220 darab, BMPT harckocsi-támogató vagy tűztámogató harcjármű 400 darab.

Ha csak a T-80-tól nézzük, akkor is nagy a fölény, de el kell mondani, hogy a korábbi típusokat is folyamatosan modernizálják, mert ma már egy igazán modern harckocsi – mint az Armata – előállítási költsége olyan horrorisztikus pénzeket emészt fel, hogy sokszor érdemesebb a modernizálást választani. Ezzel együtt az Armata gyártása ma is zajlik, de a hadvezetést sokszor akadályozza a katonai költségvetés végessége, így ma még mindig a T-72 a legnagyobb darabszámban bevethető gépezet.

Orosz Hadsereg 2016 Expo – Az orosz T-14 Armata harckocsi akcióban

Az Armata egy, a korábbiaktól eltérő platformra épített harckocsi. A tervezők célja egy univerzális alvázra épített harckocsi volt, ami más kialakításokat is lehetővé tesz, így az Armata platform az alváza a 2SZ35 Koalicija–SZV önjáró lövegnek és a T–15 nehéz gyalogsági harcjárműnek is. Ezzel a költséghatékonyságot célozták, de még így is rendkívül drága portéka lett a legfejlettebb orosz harckocsi.

Motorja a Cseljabinszki Traktorgyárban (CSTZ) gyártott A–85–3A (12N360) típusú, 12 hengeres, közvetlen üzemanyag-befecskendezésű X12 hengerelrendezésű dízelmotor. Az X elrendezés rendkívül kompakt, kis helyet foglal, normál körülmények között 1.200 lóerős, azonban felhúzható akár 1.500 lóerőig is! Fő fegyverzete egy 125 mm-es 2A82–1M típusú simacsövű harckocsiágyú. Az ágyú lőszerjavadalmazása 32 db. Akárcsak a korábbi szovjet-orosz simacsövű ágyúk, ez is alkalmas irányított páncéltörő rakéták indítására. Másodlagos fegyverzetét egy, a lövegcsővel párhuzamosított PKTM géppuska, valamint egy 12,7 mm-es Kord géppuska alkotja.

Az elektronikai arzenál folyamatosan alakul és bővül, így ennek ismertetése meghaladja a cikk kereteit, de az azért igen figyelemre méltó, hogy az Armata végsebesség 90 km/h, hatótávolsága pedig 500 kilométer!

BMPT akcióban!

A BMPT-t harckocsik és a gépesített lövész csapatok tűztámogatására, elsősorban helységharcra, a csecsenföldi harcok tapasztalata alapján kifejlesztett erős páncélvédettségű harcjármű. Nem hivatalos beceneve “Терминатор” (Terminator).

Az összehasonlítás eredménye azt mutatja, hogy ezen a területen Ukrajna szinte teljesen esélytelen. Itt is igaz, hogy egy esetleges háborúban külső segítségre szorul Kijev.

Az Egyesült Államok minden bizonnyal az Abrams M1 különböző változatait vetné be. Az alábbi videóban a két gép összehasonlítása:

Az M1A2 Abrams az T-14 Armata ellen

Cikksorozaunk előző rész ITT olvasható!

Ajánlott Cikkek