Hírek

Miért nyüszít Ukrajna? Avagy; hogy állnak az oroszokkal szemben? Szárazföldi haderők, élőerő

Mini sorozatunkban azt vizsgáljuk – bár egyértelmű, hogy Oroszország katonai fölénye Ukrajnával szemben -, hogy mégis mekkora ez a fölény? Az előző részben megállapítottuk, hogy a légierő tekintetében bizony Ukrajnának minden külső segítséget meg kell ragadnia, a háborúra kerül sor, hiszen az orosz fölény egyenesen nyomasztó. Ukrajnának a tőle nyugatra eső NATO-tagállamok, valamint – akár NATO, akár USA színekben – repülőgép hordozóira, valamint műholdjaira, és kémrepülőgépeire szüksége van, hogy fel tudja venni a versenyt. De mi a helyzet a szárazföldi haderőkkel? Nézzük!

Borítóképen: Egy specnaz katona (forrás: Konstantin Lazarev)

Gyalogság: 1.193.400 vs. 3.508.000 (szorzó: 2,94-szeres szorzó)

Hagyományosan a legemberigényesebb feladat a szárazföldi haderő, ami nem csak hivatásosokat foglal magába, tartalékosok, valamint félkatonai jellegű, valamint kiszolgáló személyzet (hadtáp, orvosi ellátás stb.) is szükséges. Talán a leghíresebbek a különleges erők, ahogy a legtitkosabbak is, hiszen itt olyan specialisták teljesítenek szolgálatot, akik egy-egy konfliktusban döntő szerepet játszhatnak, ugyanakkor tevékenységüket a legnagyobb homály övezi.

Természetesen a “gyalogság” nem egy egynemű massza, itt is vannak különböző képességek, és feladatok, na meg ezekhez rendelt képzések és képességek. Kicsit részletesebben is kibontjuk tehát a témát!

Aktív állomány: 204.000 vs. 831.000 (szorzó: 4,1-szeres szorzó)

Bár Ukrajna minden eszközt bevet, hogy az aktív állomány létszámát növelje a lakosság arányosan is rosszabbul állnak az aktív, hivatásos (vagy sorkatonai) állomány tekintetében. Százalékosan nem tűnik nagynak a különbség (0,46% vs. 0,58%), de az állomány abszolút-értékben jelentős különbséget mutat, így Ukrajnának legalább a lakosságarányos 2%-os szintet el kellene érnie, ahhoz, hogy létszámban azonos szintet képviseljen. Persze ehhez felszerelést is kell biztosítani…

Csak úgy mellékesen jegyezzük meg, hogy – forrástól függően – a 80.000-160.000 orosz katona jelenléte az ukrán határon az aktív állomány a teljes aktívállomány nem egészen 10, illetve 20%-át jelenti, így élőerőben nem különösebb gond az oroszoknak az Ukrajna elleni háború, de az is tény, hogy – amennyiben igazak az értesülések -, hogy ez a létszám kisebb, mint az ukrán haderő teljes létszáma.

Nem véletlen tehát, hogy Fehéroroszország irányából is fenyeget Oroszország, hiszen így erőket von el a számára fontos kelet-ukrajnai térségből, és máris ott vagyunk, hogy nagyságrendileg azonos erők néznek szembe – legalábbis élőerőt tekintve!

Amerikai pánik: 100 000 orosz katona áll harcra készen az ukrán határon

Tartalékosok: 900.000 vs. 2.200.000 (2,2-szeres szorzó)

Nem véletlen, hogy az új ukrán katonai doktrinát úgy vezette fel a kijevi vezetés, hogy mindenki értintett, olyan nincs, hogy bárki – bármelyik ágazat, vagy terület, illetve társadalmi csoport – kimarad a dologból egy esetleges háború során. Pontosan tudják, hogy ilyenkor a tartalékosokon sok múlik, hiszen ők részben, vagy egészben képzett katonák, de békeidőben nem ez a hivatásuk.

Az ukrán fronton: „Csak a halottak nem félnek”

Félkatonai létszám: 88.000 vs. 660.000 (7,5-szeres szorzó)

A részben nyugati mintára létrehozott félkatonai szervezetek egy része állami „vállalkozásként” működik, míg másik részük kifejezetten magánvállalkozás. A tevékenységi körök felosztásának eredményeképp a világ katonai magánvállalatai alapvetően öt különböző kategóriára oszlanak:

  1. A harcmező frontvonalán tevékenykedő és az adott konfliktusokban közvetlenül részt vevő, vagy azt irányító katonai erőt biztosító cégek/állami alakulatok
  2. A megbízó tevékenységének szempontjából csak másodlagos, kiegészítő jellegű feladatok végrehajtásával foglalkozó katonai támogató cégek/állami alakulatok
  3. a kiképzéssel, tanácsadással, stratégiai, műveleti és szervezési elemek elvégzésével foglalkozó katonai tanácsadó cégek/állami alakulatok
  4. a fegyveres biztonsági szolgálatot nyújtó katonai biztonsági vállalatokra (private security company – PSC) cégek/állami alakulatok
  5. a tengerek járőrözését, illetve az azon folytatott szállítmányozás biztonsági feladatait ellátó tengeri biztonsági cégek/állami alakulatok

forrás: nemzetesbiztonsag.hu

Keleten azért egy kicsit más a helyzet, mert nem minden esetben különülnek el a funkciók, és sok esetben nem világos az sem, hogy egy adott vállalkozás tényleg magánkézben van, vagy igazából állami vállalkozás, amik – hasonlóan a korábbi francia Idegen Légióhoz – olyan „kényes” feladatok végrehajtására hivatottak, amik a mai szokványok szerint nem férnek bele az állami haderők tevékenységi körébe.

Ilyen az orosz Wagner-csoport, ami Maliban és Líbiában is megjelent (többek között), és pillanatnyilag szankciós listán van…

Wagner-csoport: Az orosz zsoldosok veszélyt jelentenek az Egyesült Államok érdekeire?

Nos, ez egy olyan terület, ami a leginkább ingoványos talaj, mert olyan szervezetekről van szó, amelyek elvégzik a piszkos munkát, de van, aki még létezésüket is megkérdőjelezi. Minden esetre itt is döntő fölényt mutat az orosz haderő.

Különleges alakulatok: 1.4000 vs. 17.000 (12,15-szörös szorzó)

A szpecnaz az, amivel nem szeretnél találkozni. Nem csak éjszaka, egy elhagyatott sikátorban, hanem fényes nappal sem, a legforgalmasabb városi közegben! Nem kell feltétlen nagy létszámban támadó erőkre gondolni, egyetlen különlegesen képzett szpecnaz katona is komoly meglepetést tud okozni… Ez pedig nem csak az orosz, hanem az ukrán különleges alakulatokra is igaz, mert itt – akárcsak a félkatonai szervezetek esetében – olyanok szolgálnak, akik nem ijednek mag saját árnyékuktól… És nem csak a fegyvereket, hanem saját testi erejüket, valamint bármit, amiből fegyver lehet (szakértő kézben ez az akármi kategóriája…) is képesek a leghatékonyabban felhasználni.

Szpecnaz Szíriában – Orosz Különleges Erők

Azt látjuk tehát, hogy a számbéli fölényt még nyomasztóbbá teszi, hogy a különleges képességek birtokában lévők jóval nagyobb arányban vannak az orosz hadseregben (és a paramilitáris alakultoknál), mint az ukrán oldalon.

Véleményünk szerint a létszámot tekintve ~3-szoros orosz fölény helyett inkább 5-szöröset mondanánk az előbbiek okán, na meg azért is, mert a felszerelésben is lehetnek különbségek.

Itt kell megjegyezni újra, hogy ma még nem tudjuk pontosan, hogy milyen felszereléseket kap az ukrán hadsereg nyugatról, és ezek felszerelésével, hogy állnak, így az élőerő megítélése egy nemzetközivé terebélyesedő konfliktusban már teljesen más képet mutathat, azzal a megszorítással, hogy – véleményünk szerint – a nyugat nem szeretne ide élőerőt koncentrálni, mert politikai szempontból kényes lenne, ha nagy veszteségeket szenvednek. Márpedig ez utóbbi szinte elkerülhetetlennek lászik egy esetleges eszkalációnál…

Fontos megjegyezni még, hogy ma a földi haderők támogatására a légierő nélkülözhetetlen, és ott még nagyobb az orosz fölény. A következő részben igyekszünk tisztázni, hogy a hivatalos adatok szerint milyen felszereltséggel működnek a szárazföldi erők a két ország összevetésében.

Sorozatunk előző része:

Ajánlott Cikkek