Vélemény Vélemény-cikkeink

Miért olyan magabiztos Macron moszkvai látogatásával kapcsolatban?

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök elég magabiztos volt, amikor moszkvai útjáról nyilatkozott. Sikert, áttörést vár, de most még nem lehet tudni, hogy végül mit ér el. Mi annak mentünk utána, és találtunk egy olyan témát, ami pillanatnyilag csak „összeesküvés elmélet” szintjén kezelendő! Nézzük, mit találtunk.

Borítóképen: Emmanuel Macron aux cérémonies 2017. november 11-én a Clemenceau szobornál (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Remi Jouan, licenc: CC-BY-SA , GNU Free Documentation License)

Az Európai Unióban óriási vita volt – és még várható is – az ún. taxonómia rendelet kapcsán, ami tulajdonképpen azt határozza meg, hogy mi tekinthető fenntartható energia-termelésnek, és mi nem. Legalábbis a vita erre van kihegyezve. Míg ugyanis a németek a gáz mellett tették le a voksukat, addig a franciák az atomenergiát pártolják.

Teszik mindezt azért, mert jelenleg is mintegy 70%-ban atomerőművekben állítják elő az energiát, amivel egyébként időnként kisegítik a németeket, amikor nem fúj a szél, és nem süt a nap… De a lényeg az, hogy a francia erőművek igencsak korosodnak, élettartam meghosszabbításuk, vagy új atomerőművek építése pedig igen költséges, valamint hosszadalmas.

Ha a franciák komolyan gondolják az atomenergiára épített gazdaság fenntartását, akkor bizony neki kell fogni gyorsan az építkezésnek!

A köztársasági elnök nagy gyorsan döntött is két ilyen erőmű építéséről, ugyanakkor kérdéses, hogy miként állnak kapacitásokkal, és hogy állnak például fűtőanyaggal, és az is kérdéses, hogy hol tárolják majd a nyilván egyre nagyobb számú kiégett főtőelemeket.

Ezen a problémán – persze jó pénzért – éppen Oroszország tud segíteni! Persze nyilván vannak eltérések a technológiák között, de az ezek okozta nehézségek megoldása a két ország tapasztalt szakemberinek ujjgyakorlat csupán!

Szóval Macron tud tenni olyan ajánlatot Putyinnak, ami mindkét országnak jó, cserébe viszont rengeteg pénz állhat a házhoz!

Mint jeleztük, ez csupán spekuláció, és van egy igen gyenge pontja; nem oldja meg azt a problémát, amit az oroszok számára a NATO keleti terjeszkedése jelent!

Igen, ha esetleg létrejönne az „atomüzlet”, azt le kell még locsolni valamilyen politikai megállapodással is, mert igazán csak akkor szolgálja a két vezető személyes ambícióit. Mik is ezek?

Hazai népszerűségük!

Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Ajánlott Cikkek