Hírek

Mighty Dragon: tömeggyártás!

Mi is az a Mighty Dragon, azaz Hatalmas Sárkány? A kínai Chengdu J-20 ötödik generációs lopakodó vadászgép! És ha valamihez ért Kína, az a tömeggyártás. Amit ők ezalatt a szó alatt értenek, azt mi itt Európa ezen szegletében el sem tudjuk képzelni igazán! De nézzük mit tud az a gép, amihez hasonlóval csak Oroszország és az Egyesült Államok rendelkezik!

Borítóképen: Chengdu J-20 Mighty Dragon (forrás: militarywatchmagazine.com)

A kínai vadászgép nem teljesen új, megjelenésében és elektronikai felszereltségében felvette eddig is a verseny vetélytársaival, de mindeddig két orosz gyártmányú AL-31F sugárhajtóművel repült. Ezek a hajtóművek a Szu-27/30-asból lehetnek ismerősek. Bár a 2020-as adatok szerint ez a világ negyedik legnagyobb teljesítményű hajtóműve, már az oroszok is lecserélték a Szu-57-eseken, sőt, ma már Saturn Izdeliye 30-cal szerelik, ami már eléri a Pratt & Whitney F135 teljesítményét!

Kína sem várhatott, a fejlesztések folyamatosak, így bevezetésre kerül a WS-10-es hajtómű, annak is a „C” változata. Már beindították a sorozatgyártását ezeknek a gépeknek, és a régebbi gépeken is lecserélik az orosz technikát az új kínai motorra. Már 2018-ban arról számolt be a kínai állami média, hogy a motorok élettartama 800-ról 1500 órára nőtt az új, harmadik generációs egykristályos turbinalapátok hőállóságának növekedése miatt, azóta pedig mind erőben, mind élettartamban sikerült előrelépni!

Nézzük meg, hogy fest működés közben ez a szupergép!

Ebben a videóban mutatja ba a J-20 a szupermanőverezési képességeit. Néha nem is világos, hogyan lehetséges ez!

Ne feledjük, hogy már készük a J-31 (Gyrfalcon, vagy Hóbagoly, vagy Falcon Hawk, vagy F-60 – ezek alighanem még munkanevek), amit Kína egyrészt exportra szán, másrészt – ami talán még fontosabb! – ezt a gépet hordozó alapú haditengerészeti gépnek fejlesztik!

A gépek közös jellemzője, hogy 100%-ban kínai gyártmány, az összes alkatrésze, és természetesen az összeszerelés is! És ha beindul a kínai szinten értelmezett tömeggyártás…

Ajánlott Cikkek