Hírek

Migránsok, haderők… Gáz?

Igen, a lengyel határon minden összesűrűsödött, ami az elmúlt időszakban problémaként jelentkezett Európában. Migránsok a határon, szemben álló haderők között, és persze megint előkerült a gázcsap elzárásának lehetőége, na meg a szintén „örökzöld” szankciók is… A konfliktusban egyre több az érintett, és – mint mindig… – most is politikai alapon megy a rugózás, az meg csak zsarolási, vagy éppen vád alap, hogy közben a menekültek egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek…

Boríróképen: Mindennek van határa – a lenygel-belorusz határ (forrás: Handout via Reuters)

Egy ideig csak annyi történt, hogy a híradásokban említésre került; Lukasenka fehérérosz elnök – az európai szankciókra válaszul – migránsokkal igyekszik elárasztani Európát. De ennyi, sokkal több nem hangzott el, mígnem mára tényleg annyi menekült gyűlt össze a határnál, hogy arra már komoly válaszlépésekkel kell válaszolni.

Az Európai Unió egyrészt azt mondja, hogy meg kell védeni a határokat, másrészt viszont a védekezést – és persze annak költségeit… – meghagyja a tagállamoknak, jelen esetben Lengyelországnak.

A dolog pikantériája, hogy az Unió a lengyeleknek egyébként sem szeretne pénzt utalni, sem a hétéves költségvetési ciklus keretében, sem pedig az újraindítási alapból…

Maga az Európai Bizottság is ingadozónak mutatkozik, ami megint azt sejteti, hogy nincs stratégiai elképzelés ebben az ügyben (sem), vagy pedig politikai értelemben kifejezetten jól jön egy nagy zűr a lengyel határon…

Miután nincs egyenes kommunikáció, egyik lehetőséget sem zárjuk ki!

A kerítés rohamtempóban épül, a lengyel katonaság pedig egyre nagyobb számban kerül átcsoportosításra a fehérorosz határhoz, de újabban megjelentek segítségül brit katonák jelentek meg a lengyel–fehérorosz határon, derül ki a brit védelmi minisztérium hivatalos Twitter-oldaláról:

A hivatalos közlemény így szól:

„A lengyel kormánnyal kötött megállapodást követően az Egyesült Királyság fegyveres erőiből álló kis csapat vonult be annak feltárására, hogyan tudunk mérnöki támogatást nyújtani a fehérorosz határon kialakult helyzet kezelésére.”

A brit segítség talán viszonzás a “néma láthatatlanok” (cichociemni) ejtőernyőseiért, akiket olyan lengyel katonák közül toboroztak, akik Lengyelország 1939. szeptember 1-jei német, majd szeptember 17-i szovjet megtámadása után Nyugatra menekültek. De a lényeg az, hogy ez a szokásos gyakorlat; a NATO kötelékébe tartozó két ország megállapodik „szakértők” átadásáról a krízis-övezetbe…

Lukasenka pár nappal korábban „bezengte”, hogy akár el is zárhatja a gázcsapot, de azért ez nem olyan egyszerű dolog! Nem tudni, mi a nexus Lukasenka és Putyin között, de nem lenne életszerű, ha egy ilyen döntést az orosz elnök meghagyna Lukasenkának. Már csak azért is, mert a két ország gazdasági uniót alkot:

Ennek (is) betudható, hogy a britek megjelenésére válaszul (?) az orosz védelmi minisztérium közöle, hogy orosz légideszantos erők meglepetésszerű harckészültség-ellenőrzésének részeként az orosz ejtőernyősök egy alegysége leszállást hajt végre egy ismeretlen területen a Fehéroroszország északnyugati területén lévő Grodna megyében.

Persze Moszkva közben délen is éber kell, hogy maradjon, mert ott éppen NATO-hadgyakorlat zajlik, a Kreml szóvivőjének közlése szerint az Egyesült Államokat agresszív hadmozdulatokat végez a Fekete-tengeren.

Nem véletlen, hogy az egyébként Novoszibirszkben állomásozó 41. hadsereg a térségben marad, körülbelül azonos távolságra a Donbásztól, illetve Fehéroroszország nyugati hatásaitólIrina Szampan katonai újságíró ezt állítja a korábbi Zapad-2021-gyel kapcsolatban:

„Ez a sereg az információink szerint nem ment eddig vissza Noboszibirszkbe a hadgyakorlatok végeztével, hanem Szmolenszk megye Jelnya városánál maradt, mintegy kétszázötven kilométerre a határainktól.”

Sikerült belekeverni a dologba immár Törökországot is, mondván, hogy a Turkish Airlines is segít a migránsok Fehéroroszországba juttatásában, de a törökök gyorsan reagáltak, és a kifogásolt országok állampolgárait nemes egyszerűséggel kitiltotta reptereiről! Sőt a belorusz Belavia is vállalta, hogy nem szállít ezekből az országokból származókat Minszkbe, de – mint tudjuk – azért van még bőven rapülőjárat más országba, ahonnan ugyanez megoldható…

Itt tart most a dolog, meg ott, hogy már voltak lövések, sőt halálos áldozatok is a lengyel-belorusz határon… Tényleg nincs az Európai Unió vezetői között egy sem, aki hajlandó lenne végre levetkőzni gyarmattartó attitűdjét – na meg az amerikai pórázt… – és tárgyalna végre legalább Putyinnal, ha már Lukasenkával nem is állnak szóba…

Nem, nincs ilyen… Ehelyett Merkel igyekszik valamit jóvá tenni eddigi hibáiból, és Bidennel, na meg Putyinnal megint valami megállapodás félén ügyködnek. De nem lehetne mindezt hivatalos csatornákon, netán az Európai Unió szintjén kezelni? Vagy az Unió csak akkor hajlandó tenni valamit, amikor a nemzeti kisebbségek ügyét kell lesöpörni az asztalról???

Gittegylet, igen, gittegylet, nincs kétség…

Ajánlott Cikkek