Hírek

Miközben Európa szankcionál… Az USA hosszabbít!

Szép baleset, mondhatjuk… De se nem szép, se nem baleset. Nem szép, mert miközben Európa gazdasága fuldokol az energiahiány miatt, addig Washington meghosszabbította a szankcionált bankok működési engedélyét az energetikai tranzakciók lebonyolítása érdekében, egészen decemberig. És nem is baleset, ez szándékos gázolás…

Borítóképen:  Egy brüsszeli bohóc falfestménye (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Miguel Discart, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Európa vezetői pedig hagyják, hogy az orruknál fogva vezessék őket! Gratulálunk. Ja, nem!

„A jelen Általános Licenc (c) bekezdésében foglaltak kivételével 2022. december 5-ig engedélyezett minden, az EO 14024 számú végrehajtási rendelet (EO) által tiltott tranzakció, amely egy vagy több alábbi, energiával kapcsolatos entitást érint” – áll az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának honlapján megjelentetett dokumentumban.

Tehát az Oroszországi Központi Bankkal, a Vnesheconombankkal, az Otkritie Bankkal, a Sovcombankkal, a Sberbankkal, a VTB-vel, az Alfa-Bank-kal és más olyan szervezetekkel, ahol legalább 50%-os részesedéssel rendelkeznek, minden olyan energiával kapcsolatos tranzakció, amelyet korábban a kormány rendelete egyébként tilt, megengedett, egészen 2022 decemberéig.

A dokumentum azt is pontosan megfogalmazza, hogy mit takar az „energiával kapcsolatos” kifejezés:

„… a kitermelés, előállítás, finomítás, cseppfolyósítás, gázosítás, újragázosítás, átalakítás, kőolaj dúsítása, gyártása, szállítása vagy vásárlása, beleértve a kőolajat, kondenzátumok, befejezetlen olajok, folyékony földgáz, kőolajtermékek, földgáz vagy egyéb energiát termelni képes termékek, például szén, fa vagy korábban mezőgazdasági termékek bioüzemanyagok vagy urán bármilyen formában előállítása, valamint fejlesztése, gyártása, generálás, átvitel vagy értékesítés.”

Brüsszel! Ez a felsorolás azt jelenti, hogy Washington minden létező energetikai terméket megvásárolhat Oroszországból – és ennek pénzügyi teljesítéséhez minden szabályozói feltétel adott!

Nem kellene elgondolkodni azon, hogy így most már tényleg nincs semmi értelme a szankcióknak? Nem kellene végre racionális megközelítéssel nyúlni a háborús problémához?

Az lehet ugyan, hogy az orosz bankokkal minden más tranzakció tiltott, de Európának „csak” pont a felsorolt termékekre lenne szüksége. Ehhez képest Európa hamarosan egy csepp olajat sem szállít Oroszországból – persze van pár kivétel, ami a megállapodáshoz kellett -, és máris újabb szankciókon dolgoznak. Közben Washington jól bevásárol a „diszkont-áron” értékesített energetikai termékekből…

Gratulálunk, ez aztán jól sikerült!

Ajánlott Cikkek