Hírek

Mikrobarázdált hanglemez és színes televízió – Ezeket is egy magyarnak köszönheti a világ – Goldmark Péter Károly

Goldmark Péter Károly, a magyar származású, később amerikai állampolgárságot szerzett mérnök és fizikus, 1906. december 2-án született Budapesten. Rendkívüli tehetsége és innovatív elméje jelentős mértékben hozzájárult a modern technológia fejlődéséhez, különösen a mikrobarázdás hanglemez és a színes televízió területén.

Goldmark zenei érdeklődését talán dédunokaöccsétől, a zeneszerző Goldmark Károlytól örökölte, és későbbi éveiben szívesen muzsikált Benny Goodman jazzzenésszel. Szülei, Goldmark Sándor kereskedő és Steiner Emma voltak, akik támogatták fiuk tudományos érdeklődését.

Már pesti középiskolás korában figyelemre méltó fizikai ismeretekkel és készségekkel rendelkezett. 1920-ban, amikor családjával Bécsbe emigrált, a műszaki egyetemre jelentkezett. Berlinben folytatta tanulmányait, ahol Gábor Dénes mellett dolgozott, aki felismerte és bátorította tehetségét. Bécsben Ernst Mach professzor irányításával írta meg “Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására” című értekezését, amit a bécsi tudományos akadémiának nyújtott be.

Dr. Goldmark Péter Károly egy színes televíziókamerával. 1946, New York.

Goldmark már korán érdeklődött a televíziózás iránt, és 1926-ban, 20. születésnapján sikerült egy kicsi képernyőn képet előállítania. Később az angol Pye társaságnál dolgozott, majd 1933-ban New Yorkba költözött, ahol a CBS-nél folytatta karrierjét. Itt hagyta abba a mechanikus televíziós berendezésekkel való kísérletezést, és az elektronikus – képcsöves – televíziós készülékek fejlesztésébe kezdett.

  1. szeptember 4-én Goldmark bemutatta a gyakorlatban használható színes televíziót, amely forradalmasította a televíziózást. Ez a találmány a gyorsan forgó tárcsát használt, amelyen három színszűrő (RGB) váltotta egymást emberi szem számára észlelhetetlen sebességgel.

A második világháború alatt Goldmark Péter Károly haditechnikai kutatásokkal foglalkozott, és jelentős eredményeket ért el a német radarkészülékek zavarásának területén. A háború utáni időszakban tovább tökéletesítette a színes televíziós technológiát, amelyet később az űrkutatásban is felhasználtak. Ezáltal az egész világ élőben követhette a Holdra szállás történelmi pillanatait. Goldmark munkássága kiterjedt a televízió orvosi alkalmazására is, valamint ő fejlesztette ki a “hosszan játszó”, azaz a mikrobarázdás hanglemezt, amely forradalmasította a hangfelvételi technológiát.

Goldmark innovatív megoldásokat alkalmazott a televíziós kép “konzerválásában” is, kifejlesztve az EVR (electro video recording) eljárást, ami a videómagnetofonok elterjedéséig volt az elismert és közkedvelt módszer a televíziós felvételek rögzítésére.

Magyarországon 1969-ben sugározták az első színes TV-adást. Televízió készülékek a Budapesti Nemzetközi Vásáron 1983-ban (Fortepan / Szalay Zoltán)

Goldmark Péter Károly munkásságát széles körben elismerték és díjazták. 71 éves korában az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Jimmy Carter, a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését, a National Medal of Science-t adományozta neki, amit 14 tudóstársával együtt vehetett át. Ez az elismerés azt mutatja, hogy Goldmark nemcsak a tudományos közösségben, hanem az egész világon jelentős hatással volt a technológia és a kommunikáció fejlődésére.

Goldmark Péter Károly élete és munkássága örökké emlékeztet minket arra, hogy a tudomány és az innováció hogyan képes átalakítani a mindennapi életet és megváltoztatni a világot, amiben élünk.

arcanum

Ajánlott Cikkek