Vélemény Vélemény-cikkeink

Mindegy honnan jössz, de nem mindegy milyen úton!

Az Európai Unió nem kényes arra, hogy a bevándorlók melyik országban születtek, és úgy általában az sem érdekli a, hogy kik ők, de az már annál inkább, hogy honnan érkeznek! ÉS az sem mindegy melyik ország épít kerítést… Figyelem, nagyon is értjük a litvánok reakcióját, és egy pillanatig nem gondoljuk, hogy Fehéroroszországban rendben mennek a dolgok, de azt igen, hogy az Unió megint kettős mércét alkalmaz!

Borítóképen: Épül a kerítés Litvániában (forrás: Janis Laizans / Reuters)

A hír szerint Litvánia 500 kilométer hosszan épít kerítést a Fehéroroszországból érkező illegális bevándorlók megállítására. Ehhez maga az Unió és az egyes tagországok is hozzájárulnak – ki pénzzel, ki szögesdróttal -, nagy az egyetértés; meg kell állítani az illegális bevándorlást. Ezen kívül a litván parlament elfogadta az azonnali kitoloncolásra vonatkozó törvény azokra vonatkozóan, akik Belorusz felől érkeznek.

A logika világos: az, aki Lukasenka országa felől érkezik az Unióba, Litvániába, ezek szerint nem védendő üldözött, hanem aljas betolakodó, de ha ugyanennek az embernek az útja mondjuk Ukrajnán keresztül Lengyelországba vezet, akkor üldözött, akin minden körülmények között segíteni kell! Nem éppen humánus megközelítés, de ez van…

Pontosan tudjuk, hogy mi a helyzet, értjük a minszki vezetés és a Nyugat ellentéteit, azt is értjük, hogy Moszkva miért támogatja Lukasenkát. A bevándorlók ennek a politikai játszmának lettek részesei, ez is megvan. De azt nem értjük, hogy ebben a helyzetben mitől lett hirtelen elutasító a bevándorlókkal szemben az Unió! Ha mondjuk Olaszország ugyanazt meglépné, mint a litvánok, vajon mi lenne a reakció?

Ja, hogy Lukasenka direkt Európába reexportál menekülteket? Figyelem, emberek! Nem éppen ugyanez történik, amikor jó pénzért ugyanezt teszik azok az emberkereskedők, akik lélekvesztőkbe zsúfolják az afrikai partoknál azokat, akiket Európába küldenek? Mi a különbség? Talán az, hogy Fehéroroszország esetében meg tudják nevezni azt a személyt, aki a vélemények szerint Európába küld a bevándorlókat?

Hát ez édeskevés indok arra, hogy a sokat hangoztatott emberiességet feladja az Unió… Nem mellesleg pedig az sem emberséges, hogy más irányokból mindenkit beengednek, pedig pontosan tudható, hogy ma már Európa sem tud emberhez méltó feltételeket kínálni többségük számára, azoknak meg semmiképpen sem, akik nem tudnak/akarnak tanulni és dolgozni!

Azt meg már talán nem is kellene említeni, hogy annak idején micsoda felzúdulás volt arra, hogy Magyarország kerítést épített a déli határszakaszra – pontosan ugyanazon indokkal, mint most Litvánia…

Ajánlott Cikkek