Foci Mások írták Sport Vélemény

Minden szurkolóval így bánnak? Monacói rendőr : “Nem! Csak a barbárokkal!”- Monaco vs. Fradi szurkolói beszámoló

A cikk az ulloi129.hu oldalon jelent meg eredetiben, mi is megosztjuk változtatás nélkül

“Ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen is az igazi, fejlett, befogadó nyugati demokrácia”

Gépkarabéllyal felszerelt rohamrendőrök, szájkosár nélküli, nagytestű kutyák – szurkolótársunk beszámolója a monacói túráról. Ezen körülményeket megerősítő üzenetek jutottak el hozzánk a kalandozó fradistáktól, az egyikük megkérdezte a rendőröket, hogy mindenkivel így bánnak-e arrafelé, azt a választ kapta, hogy: “Nem, csak a barbárokkal“.

Szerdán nagy reményekkel, izgatottan indultunk el szervezett buszos utazás keretében a Monaco – Ferencváros EL-csoportmérkőzésre. A több, mint 1200 kilométeres, 18 órás út senkinek nem szegte kedvét, a három megtöltött buszon meglepetésemre sok 7-8 éves forma kissrác, és nő is velünk tartott. A napfelkelte már a tenger közelében ért minket, gyönyörű napsütésben haladtunk el a Riviéra olasz, majd francia kisvárosai mellett.

Még a buszon hallottuk a friss híreket, miszerint az Európai Parlament állásfoglalása alapján Magyarországon nem demokrácia. Nemsokára ízelítőt kaptunk abból, hogy ezzel szemben milyen is az igazi, fejlett, befogadó nyugati demokrácia. A busz a rendőrök utasítása alapján Franciaország területén, a stadiontól 1, a városközponttól körülbelül 3,5 km-re rakott le minket. Gondoltuk nem baj, egy kis séta sosem árt, pláne ha ilyen páratlan a kilátás.

A városállam határára érve aztán eddig korábban sosem tapasztalt vegzálás, nemzetiségi alapú megkülönböztetés, megalázás vette kezdetét a helyi rendőrség által:

– A városhoz érve rendőrök állták utunk, akik a “Where are you from?” – “Hungary” párbeszéd után kijelentették, hogy magyar állampolgárok a meccs kezdetéig NEM léphetnek be Monaco belterületére. Magyarázat nem volt, mindössze annyi, hogy felsőbb utasítás… A 200 méterre lévő gyorsétteremig sem engedtek elmenni senkit. Csak emlékeztetőül: Európai Unió [bár Monaco nem tagja az EU-nak, de gyakorlatilag annak tekinthető], 2022, 18 órás utazás után. Végül öcsémmel kerülőúton, árkon-bokron lopakodva jutottunk be a városba, minden utcán másfelé fordulva, melynek végén rendőrt láttunk. Maga a város gyönyörű volt, a kaszinó, a vár, a Forma 1-es pálya nyomvonala, a kikötő és a mélykék tenger páratlan látványt nyújt.

– A közös gyülekező pontra érve több társunk beszámolt arról, hogy a vendéglátóhelyeken nem engedték őket leülni, fogyasztani, egy ilyen esetnek saját magam is fültanúja voltam.

– A stadionba való belépés során a tűző napon, gépkarabéllyal felszerelt rohamrendőrök sorfala között kellett körülbelül másfél órát sorban állnunk, mire a kettő pénztáros átváltotta 800 ember voucherét jegyre.

– Kipakoltatták a kistáskákból a gyógyszereket, öngyújtókat, stb…

– A belépésnél szájkosár nélküli, nagytestű kutyákkal vizsgáltak át, egyesével mindenkit.

– A belépőkapuhoz érve minden testtájékra kiterjedő, alapos motozást követően még a cipőnket is le kellett vennünk, egy megalázó procedúra során.

Még szerencse, hogy egy napra sikerült a fejletlen, keleti diktatúrából kiszabadulni, hogy egy ennyire jó, befogadó és fejlett demokrácia vendégszeretetét élvezhessük. A legnagyobb örömet természetesen a csapat szerezte, a csodálatos győzelem mindenért kárpótolt. A fentiek kapcsán pedig továbbra is az a költői kérdés, hogy magyar szurkolóként, EU-s állampolgárként miért kezelnek terroristaként egy másik, gyakorlatilag EU-s tagállamban? 

Sz.M.

Forrás és teljes cikk : ulloi129.hu

Ajánlott Cikkek