Hírek

Mindenki az olajról, meg a gázról beszél, de van egy talán még nagyobb probléma is!

Igen, sajnos az élelmiszerek ára, na meg kínálata is komoly problémákat okoz akkor, amikor a műtrágya ára a tonnánkénti 300 dollárról 1.700 dollárra szökött fel. A termelők egy igen kínos dilemma előtt állnak; vagy nem használnak (annyi) műtrágyát, vagy pedig érvényesítik a mezőgazdasági termékek termelői árában a megnövekedett költségeket!

Borítóképen: Éhség (forrás: commons.m.wikimedia.org, szerző: Corpus Delicti, GR, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Márpedig legalább 3,2 milliárd ember élelmezése függ a műtrágyák használatától… Ez bizony nem kis probléma, hiszen a szegényebb országok nyilván kevesebb élelmiszert tudnak vásárolni, ha az általános mezőgazdasági árak emelkednek (és ne felejtsük el, hogy a szállítási költségek is emelkednek!), ráadásul egy olyan piacon, ahol a gazdagabb országok elszipkázzák előlük a még elérhető készleteket is!

„A jelenlegi válság hatása az éhezésre és az alultápláltságra még nagyobb lehet, mint a 2007–2009-es globális élelmiszerár-válság és az azt követő polgári zavargások, mivel a legutóbbi válságot erőteljes gazdasági növekedés időszakát követte, míg a COVID-19 világjárvány kitörése óta eltelt éveket globális gazdasági visszaesés jellemezte.” – mondja Sarah Charles, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezető tisztviselője. (forrás: privatbankar.hu)

Ha már az Egyesült Államoknál tartunk, jegyezzük meg, hogy persze, a szakértőjük szörnyű állapotokat vízionál, de nehezen lehetne tagadni, hogy az USA-nak is komoly szerepe van az ukrajnai háború kitörésében, az elhúzódásában meg végképp! Ez nem menti fel a felelősség alól Oroszországot és Ukrajnát sem de a teljes képhez hozzátartozik.

A Die Welt szerint Oroszország adja a világ műtrágya termelésének jó harmadát, és Ukrajna is nagy termelőnek számít. A lap megemlíti, hogy Németország igyekezett már korábban készleteket felhalmozni, ugyanakkor ezt nem tudták megtenni a szegényebb országok! Tehát nem „csak” a nemzetközi piacon szorulnak ki, mint vásárlók, hanem hazai termelésüket sem tudják fenntartani, nemhogy akár felfuttatni az importot pótlandó…

Ha már a gáz, meg az olaj nem számít (ahogy az infláció sem…), akkor legalább az éhínségek nagyon is fenyegető lehetősége jobb belátásra kellene, hogy bírja a Nyugatot, Ukrajnát és persze Oroszországot is. Ideje lenne a békén, és nem a háborún dolgozniuk a feleknek!

Kell mondani, hogy – ha a helyzet nem javul – a világ sok pontján (polgár)háborús helyzet fog kialakulni?

Ajánlott Cikkek