Minden más Sport Vélemény

Mindennapi egészség -Pajzsmirigy torokcsakra

Amikor az ember önmagára van utalva talán többet tud magával foglalkozni. Figyeljünk a mindennapi egészségünkre, figyeljük testünk jeleit, mozogjunk és amennyire lehet figyeljünk a bevitt táplálékra. Ezek az álltalános jó tanácsok amit bárhol olvashatunk, de itt megpróbálunk segítséget nyújtani – nem csak az otthoni yoga foglalkozásokkal – hanem hogy mire is figyeljünk oda igazán. Első cikk témája a pajzsmirigy.

Pajzsmirigy torokcsakra. A pajzsmirigy, hormonrendszerünk őre, szorosan kapcsolódik a torokcsakrához.Ha érzelmi kibillenést észlel a pajzsmirigy előidézhet fizikai színten problémát. Minden olyan dolog, ami akadályoz a kreativitásunkban ez alatt azt értem pl. az őszinte kommunikációban, igazságérzetünkben, ekkor elfolytást-, blokkolást hoz létre ezen a területen. Ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve, hajlamos legyengíteni a pajzsmirigyet és ezáltal felborul a belső mehanizmus és megbetegíthet.

Ez korunk egyik legelterjedtebb betegsége. Mi a pajzsmirigy és milyen funkciót lát el? Védelmi funkciót lát el, az általa termelt hormonok testünk egészére hatással vannak: az idegrendszerre, az agyra, a szexuális működésünkre, a vérnyomásra,a termékenységünkre, az anyagcserére, így a vízháztartásunkra és az emésztésre is.Belső elválasztású mirigy, melyet az agyalapi mirigyünk szabályoz. Ellát minket energiával fokozott igénybevétel esetén is.

Az elfogyasztott táplálékból tápanyagokat hasznosítja. Befolyásolja a köröm-és haj állapotát, mind szerkezetileg, mind növekedés szempontjából. Ha nem megfeleló a működik, vagyis alul-vagy túlműködik a test egészséges működése felborul.

☝️Fontos, hogy ha bármi egyensúly felborulást tapasztalunk a szervezetünkben, forduljunk szakemberhez. Az itt leírtak csak tájékoztató jellegűek nem helyettesíti a szakorvost.

☝️Nőkben gyakrabban alakul ki, mint a férfiakban. Fiatal korban inkább túlműködik az idősebbeknél inkább alulműködik, de ez nem törvényszerű.Nagyjábból a lakosság 1-2%-ának van túlműködése, felnőtt lakosság kb. 5%-ának van alulműködése.


TÚLMŰKÖDÉS:A pajzsmirigy túlműködése akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy több pajzsmirigy hormont termel, mint amit a szervezet vár tőle. Ez a hormon a szervezet minden részére hatással van. A laborban ezt fT3 és fT4 jelöli. A THS szabályozza a pajzsmirigy működését, ezt az agyalapi mirigy termeli.
Tünetei:*Izomgyengeség*Gyakori székrekedés*Meleg érzékesség, nyirkos, izzadt bőr*Hőemelkedés, láz*Menstruációs zavarok*Libidó csökkenés*Dülledt szemek*Töredezett köröm/haj, fénytelen haj, foltos hajhullás*Ingerlékenység, álmatlanság, nyugtalanság*Nyugott helyzetben indololatlan szívdobogás*Idegesség*Megnövekedett étvágy
Ami kiválthatja:*Folyamatos stressz*Nagyobb leleki trauma pl. válás, gyáz, munkahely*Feldolgozatlan lelki traumák*Elfolytott érzelmek, amit nem tudunk kifejezni vagy megoldani


Mivel lehet segíteni ezeken? Kérjünk szakember segítségét, de addig is mi is tudunk segíteni magunkon.*Húzzuk meg a saját és mások által felállítotthatárokat. *Tanuljunk meg nemet mondani. Nem kell végletekig kihasználni saját magunkat és ne is hagyjuk, hogy kihasználjanak.*Szabjunk határokat és csak a kereteken belül mozogjunk amit még kellemesen érezzük magunkat a bőrünkben.*Gondoljunk elsősorban magunkra és utána a környezetünkre.*Fontos az egészséges táplálkozás, minőségi tápanyagdús ételek és kerüljük a fehér lisztet és cukrot, és a kevesebb sót.*Vitaminban a Magnézium+B6 bevitele nagyon fontos!


ALULMŰKÖDIK:Akkor alakul ki, ha a pjzsmirigy nem tud annyi pajzsmirigy hormont termelni, mint amennyit a szervezet vár tőle. A laborban ezt fT3 ésfT4 jelöli. Az alulműködés is át tud fordulni túlműködésbe, mint fordított helyzetben is. Az alulműködés lassan alakul ki, így nehezebb észrevenni. Alulműködésnél az anyagcsere lelassul, így a pjzsmirigy hormon termelése csökken.


Tünetei:*Fáradékonyság*Hízas*Renszartelen menzesz,erőteljes vérzés*Libidó csökkenés*Rossz, nyutalan alvás*Fázékonyság*Lassú szívritmus, lassú mozgás és beszéd*Izom és ízületi fájdalmak, görcsök, gyengeség*Székrekedés*Töredezett, vékony köröm és haj*Csökkent izzadás*Visszatérő légúti betegségek*Depresszió*Vérzékenység, magas koleszterin szint, májenzim eltérések*Egyensúlyzavar*Arc-,kéz-és lábduzzanat.
A hosszantartó kezeletlen alulműködés okozhat:*Elvékonyodott vagy hiányzó szemöldököt*Hallásromlást*Rekedtséget*Az arcvonások durvulását, arcduzzadást
*Gyermekeknél:Növekedéi elmaradásátKutacs késői záródásátSzellemi fejlődés elmaradásátKéslekedő serdüléstMegkéső fogzástKoncentrációs zavart, iskolai teljesítést befolyásolja.


Mivel lehet ezeken segíteni?*Tűzzünk ki célokat, de csak fokozatosan, lépcsőről-lépcsőre kis lépésekben azért, hogy legyenek sikerélményeink.*Én-idő megteremtése, vagyis szánjunk elég időt Önmagunkra, ilyenkor kényeztessük magunkat és csak saját magunkkal törödjünk és zárjuk ki a külvilágot.*

Gyakoroljuk az Önbecsülésünket, tudatosan építsük fel az életünket. Saját magunk dícsérete nagyon fontos és ha a mi lelki egyensúlyunk rendben van lehet kidfelé kommunikálni nyíltan, így megerősödve.*Jód és szelén bevitele ajánlott de csak orvosi utasításra!*Ha jól esik énekelj, ilyenkor a torokcsakra kinyílik és a benső gátak átszakadnak és boldogsághormon szabadul fel a szervezetben. Nem baj ha nem tudsz énekelni, nem szép hangon van a hangsúly! Sokkal könnyebben fogsz kommunikálni a környezeteddel ezáltal, nem lesz “gombóc” a torkodban.


Mindkét esetben az alu-és túlműködésnél a túlzott stressz okozza a fő problémát. Így fontos a harmónia megteremtése, egyensúlyban kell lennie mindkét oldalnak.A Hatha jóga a testi egészség fejlesztésének és megőrzésének tudománya. Testi és energetikai gyakorlatok segítségítenek a test helyes működésében. Prevencióként is alkalmazható.

☯️YogaElysium☯️

Ajánlott Cikkek